Ophef over brief van buurtapp Nextdoor

Ophef over brief van buurtapp Nextdoor

Heb jij ook een brief van Nextdoor in de bus gehad? Het bericht is een uitnodiging om gebruik te maken van een buurtapp. De brief veroorzaakt ophef. De uitnodiging lijkt afkomstig van een buurtbewoner, maar de zogenaamde 'afzenders' zeggen niet te weten dat er uit hun naam een brief is verstuurd.

Volgens Nextdoor hebben deelnemers moeten aangeven dat zij een uitnodiging wilden versturen. Voor een aantal gedupeerden was de brief aanleiding om aangifte te doen wegens identiteitsfraude.

Jouw gegevens doorsturen naar de VS?

Het grootste bezwaar is volgens het AVROTROS-programma Opgelicht?! dat Nextdoor jouw gegevens door kan sturen naar partijen die niet in Nederland of Europa gevestigd zijn. Dat kan betekenen dat jouw privacy minder goed gewaarborgd is.

Dat zegt Nextdoor eigenlijk ook in de voorwaarden. De app stelt dat consumenten door het gebruik van de app 'begrijpen dat wij jouw informatie kunnen doorgeven en opslaan buiten je eigen land, inclusief naar en in de VS, zoals beschreven in dit beleid. De privacybescherming en de rechten van de autoriteiten om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke informatie kan in sommige van deze landen mogelijk niet hetzelfde zijn als in je thuisland.'

'Privacy wordt niet goed gewaarborgd'

Woordvoerder Gerard Spierenburg van de Consumentenbond zegt in het Algemeen Dagblad (AD) dat de handelswijze van Nextdoor niet door de beugel kan en zegt: 'We kennen het verschijnsel en vinden dat het niet kan en mag. De privacy wordt op deze wijze niet goed gewaarborgd'. Omdat de algemene voorwaarden van het bedrijf echter behoorlijk ruim zijn opgesteld, is er volgens Spierenburg een hoop mogelijk.

Opgelicht?! vroeg ook de Autoriteit Persoonsgegevens om een reactie. De toezichthouder zegt dat er inderdaad klachten zijn van consumenten over de app. Omdat Nextdoor niet in beginsel een Nederlands bedrijf is, kan de autoriteit er niet tegen optreden.

Ga naar Opgelicht?! voor meer informatie over de buurtapp Nextdoor.

Meer over:

Ook interessant