toggle menu

Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16

Outlook- en Skype-accounts geblokkeerd voor kinderen onder 16

Heb je een Outlook- of Skype-account en ben je onder de 16? Het kan zijn dat je je account niet meer in kunt. De blokkade heeft te maken met de nieuwe Europese privacywetgeving die eind deze maand in gaat. Om weer toegang te krijgen moet je bewijzen dat je toestemming hebt van je ouders. Dat meldt NOS vrijdag.

Op het Forum van Radar laat een gebruiker weten: 'Ik kan al lange tijd niet meer bij mijn mail omdat ik geen juiste leeftijd heb ingevoerd vanwege privacy, nu wil Outlook / Hotmail dat ik mijn ID opstuur ter verificatie.'

Eindexamen

Ria van Lochem vertelt aan de NOS dat haar dochter (bijna 16) ook niet meer in haar account kan. Ze moet via haar creditcard 50 cent overmaken, of een identiteitsbewijs opsturen. 'Ons is juist geleerd om dat nooit te doen', aldus Van Lochem.

Haar dochter is bezig met examens en zit nu in de stress. 'Al haar documenten zitten in haar e-mail', aldus haar moeder. 'Het werd niet aangekondigd, dus ze kon haar adresboek niet leeghalen.'

Update 7 mei: Mag Microsoft je om deze gegevens vragen?

Mag Microsoft je vragen om een (klein) bedrag via de creditcard over te maken of om je id-bewijs op te sturen? Ja, stelt jurist Charlotte Meindersma. De nieuwe wetgeving vereist inderdaad toestemming van de ouders als gegevens van kinderen verwerkt worden.

Volgens Meindersma is zo'n verificatie via een overboeking op een creditcard wellicht minder gevoelig dan het opsturen van een id-bewijs. Wil je echt liever niet geld overmaken? Dan kun je het burgerservicenummer afschermen op het id-bewijs. Je kunt daarvoor de KopieID-app van de overheid gebruiken.

Je kunt meer lezen op de site van Microsoft.

Bron: Forum Radar / NOS

Meer over:

Ook interessant