toggle menu

'Paardenmarkt Hedel is een nachtmerrie voor de dieren'

'Paardenmarkt Hedel is een nachtmerrie voor de dieren'

Een paardenmarkt in het Gelderse Hedel is één van de grootste in Europa, maar diervriendelijk is de markt niet, stelt Dier&Recht. De paarden worden volgens de organisatie midden in de nacht hardhandig uitgeladen uit de overvolle transportwagens. Veel dieren zijn gewond, mager en angstig, aldus Dier&Recht. 

Sarah Pesi van Dier&Recht en Karen Soeters van Animals Today waren aanwezig bij de markt en vinden het onbegrijpelijk dat gemeenten dit soort markten toestaat. 'We overwegen juridische stappen. Deze nachtmerrie voor dieren is echt niet meer van deze tijd.'

'Meeste paarden krijgen geen voer of water'

Dier&Recht constateert dat de meeste paarden geen voer of water krijgen, niet gewend zijn om tussen de feestende mensen en luide muziek te staan en daardoor gestresst raken en elkaar verwonden. 

De vier aanwezige inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en een dierenarts, aangewezen om de gezondheid van de dieren te waarborgen, grijpen volgens Dier&Recht niet in.

'Het beeld dat geschetst wordt verwijzen wij naar het land der fabelen'

De organisatie van de paardenmarkt ontkent de aantijgingen van Dier&Recht. 'Het beeld wat geschetst wordt in het persbericht van Dier&Recht verwijzen wij naar het land der fabelen. Een ieder die wel eens de Hedelse paardenmarkt bezocht heeft zal dit beamen.' De NVWA laat weten dat de mogelijke overtredingen die gepleegd zouden zijn volgens Dier&Recht niet tijdens de inspectie gebeurd zijn. De vier inspecteurs hebben namelijk geen overtredingen geconstateerd.

Bekijk hieronder de beelden die Karen Soeters van Animals Today en Sarah Pesi maakten van de paardenmarkt in Hedel.

Bron: Dier&Recht

Ook interessant