Pas op met updaten van je MacBook; je kunt data kwijtraken

Pas op met updaten van je MacBook; je kunt data kwijtraken

Volgens Mr. Macintosh, een blog over techbedrijf Apple, kan een update van MacBooks, laptops van Apple, leiden tot ernstige problemen. Het gaat hierbij om de update naar Big Sur, het nieuwste besturingssysteem van Apple. De problemen treden op wanneer je gaat updaten maar te weinig opslag op je Mac hebt.

Na een aantal klachten over verlies van data ontdekte Mr. Macintosh dat de update niet nagaat of je nog voldoende interne opslag hebt. De Mac reageert niet meer tijdens het installeren en vervolgens kun je data kwijtraken. Officieel heb je voor de installatie namelijk 35,5 GB aan opslagruimte nodig maar het installatiebestand van 13 GB wordt daarin niet meegerekend. Bij elkaar heb je dus 48,5 GB nodig. Het gaat mis wanneer je de update opstart, niet voldoende ruimte meer hebt en de update niet meer te stoppen is. 

Foutmelding en problemen met herstarten

Bij veel gebruikers verscheen de volgende foutmelding aan het einde van het proces: ‘An error occurred preparing the software update.’ Hierna kun je de Mac niet meer herstarten. Ook is het niet mogelijk om met een admin-wachtwoord een herstelproces in te schakelen. Dit probleem kwam bij eerdere systeemupdates als Mojave en High Sierra niet voor.

Wie hebben hier het meeste last van?

Als je lang gewacht hebt met het updaten van je Mac en dus op een oude versie van macOS zit is de kans groot dat je tegen dit probleem aanloopt. Vaak heb je dan ook een oudere Mac of een die minder krachtig is. Daarbij geldt hoe minder vrije opslagruimte, dus onder de 50 GB, hoe groter het probleem. 

Vooralsnog lijkt in alle huidige versies van macOS Big Sur het probleem te zitten

Hoe kun je dit probleem voorkomen

De makkelijkste manier om problemen te voorkomen is het maken van een backup. Dit kun je op een externe harde schijf of in de cloud doen. Bij problemen met de update kun je dan het geheugen van je laptop wissen en macOS opnieuw installeren. Vervolgens zet je je eigen data terug.

Mocht het al te laat zijn kun je via de herstelmodus van de Terminal-app proberen om wat bestanden te wissen. Als er dan alsnog voldoende ruimte is kan dit de problemen van de update verhelpen.

Heb je FileVault ingeschakeld, dan kun je proberen om een andere Mac aan te sluiten om te proberen op die manier je bestanden te redden.

Reactie van Apple en tips als je een nieuwe macbook gaat kopen

Mr Macintosh heeft Apple op de hoogte gebracht van het probleem maar het bedrijf heeft nog niet gereageerd of- en hoe Apple van plan is  om het op te lossen.

Om het probleem in de toekomst te voorkomen kun je bij het kopen van een nieuwe Mac het best investeren in minimaal 512 GB. Daarbij is het bij de huidige Macs beter om extra opslag in plaats van meer werkgeheugen te kopen.

Bron: iculture.nl/mr. macintosh

Meer over:

Ook interessant