Pas op voor +53-telefoontjes!

Pas op voor +53-telefoontjes!

Heb je een gemiste oproep van een +53-nummer, het landnummer van Cuba, maar verwacht je geen telefoontjes uit dat land? Bel niet terug! Doe je dat wel, dan kan het zijn dat je een gepeperde telefoonrekening ontvangt.

Deze vorm van oplichten heet wangiri-fraude. Criminelen bellen naar je mobiel vanuit het buitenland. Als je terugbelt krijg je een bandje of kiestoon te horen. Pas na een aantal seconden heb je door dat niemand opneemt. Het kan ook zijn dat piepjes worden nagebootst, zodat je denkt dat je opgehangen hebt. In werkelijkheid maakt je telefoon nog steeds verbinding met een ver buitenland.

Op de site van het AVROTROS-programma Opgelicht?! lees je meer over wangiri-fraude

Cijferreeks van Tele2

Volgens de NOS zijn veel Tele2-klanten afgelopen weekend gebeld door een Cubaans nummer. 'De nummers worden gegenereerd door een computer, die varieert dan bijvoorbeeld met de laatste cijfers van een telefoonnummer', aldus Tim Wijkman van Telecompaper tegen de NOS. 'Deze keer hadden ze blijkbaar een cijferreeks van Tele2 te pakken.' Dat betekent dat ook voormalig Tele2-klanten, die hun nummer hebben behouden, ook gebeld konden worden. Tele2 heeft hier veel vragen over ontvangen en daarom een speciale pagina ingericht.

Neem niet op, blokkeer het nummer en meld het telefoontje!

Wat kun je doen als je een gemiste oproep hebt van een +53-nummer? Allereerst: neem niet op en bel niet terug!

  • Je kunt het nummer blokkeren in je telefoon Voor iPhones: Ga naar je oproepenlijst > druk op het pictogram met i achter het betreffende nummer > scroll naar beneden, daar zie je de optie 'blokkeer deze beller' > bevestig je keuze door te drukken op 'blokkeer contact'. Voor Android-telefoons Hoe je een nummer blokkeert verschilt per Android-telefoon. Je kunt de volgende opties proberen: Optie 1: Ga naar je oproepenlijst > Klik op instellingen > nummers blokkeren. Optie 2: Of ga op het +53-nummer staan en klik op 'Blokkeren'.
  • Je kunt het nummer vervolgens ook melden bij je telefoonprovider

Gebeld door een 0088- of +88-nummer?

Radar waarschuwde eerder al voor oproepen van 0088- of +88-nummers. Deze 0088-nummers (in je oproepenlijst soms afgekort tot +88) worden vaak gebruikt om te telefoneren via een satelliet.

Heb je een gemiste oproep en bel je terug, dan krijg je bijvoorbeeld een reclameboodschap te horen of word je in de wacht gezet. En, zo waarschuwt de Autoriteit Consument en Markt (ACM), 'dat kan meer kosten dan je denkt!'

Let op: er is een verschil met 088-nummers. Heb je een gemist telefoontje van een 088-nummer, dan hoeven niet meteen alle alarmbellen af te gaan. Veel Nederlandse bedrijven maken gebruik van 088-nummers. Ondernemningen hoeven dan namelijk geen geografische aanduidingen te gebruiken (bijvoorbeeld 030 voor Utrecht of 010 voor Rotterdam).

Bron: Opgelicht?! / NOS

Ook interessant