Paypal plukt 12 euro van ongebruikte rekeningen

Paypal plukt 12 euro van ongebruikte rekeningen

Wie zijn Paypal-rekening een jaar lang niet gebruikt, betaalt daar voortaan 12 euro voor. Kun je de extra kosten vermijden?

​'We leggen inactiviteitskosten vast voor rekeningen die ten minste twaalf opeenvolgende maanden inactief zijn geweest.' Zo stelt een nieuwe paragraaf in de juridische overeenkomst van de Anerikaanse betaaldienst Paypal. 'Inactief betekent dat u niet heeft ingelogd op uw PayPal-rekening of op een andere manier uw PayPal-rekening heeft gebruikt om geld over te maken, te ontvangen of op te nemen.'

De wijzigingen werden op 29 september 2020 gepubliceerd en gaan op 4 januari 2021 in. De invoering van kosten voor inactiviteit werden nu pas opgemerkt, weggestoken op pagina 59 onder de 'Overige juridische voorwaarden' van de online betaalservice.

Geen negatief saldo

Op pagina 83 wordt duidelijk dat de kosten 12 euro bedragen voor Europese rekeningen die een jaar lang niet worden gebruikt. Staat er minder dan 12 euro op je rekening, dan wordt dat bedrag er afgehaald. 'Voor rekeningen zonder of met een negatief saldo worden geen vergoedingen in rekening gebracht', verduidelijkt Paypal in een reactie.

De vergoeding wordt een keer per jaar afgeschreven, reageert Paypal: 'Voor 2020 wordt de vergoeding in rekening gebracht tussen 16 en 31 december 2020. Daarna om de twaalf maanden, als er nog saldo op de rekening staat. Echter, de cadans voor het in rekening brengen van de inactiviteitsvergoeding is nog niet voor elk jaar vastgesteld en zou op andere data kunnen gebeuren.' 

Inloggen of rekening sluiten?

Het volstaat om eens per jaar in te loggen op je account, zonder dat je een geldtransactie hoeft uit te voeren, om te voorkomen dat Paypal geld van je rekening haalt. Als je niet van plan bent je rekening nog te gebruiken of als je niet akkoord bent met de nieuwe regels, dan kun je je rekening afsluiten. Volgens Paypal kan dat 'zonder dat kosten in rekening worden gebracht'.

Hoe sluit je je rekening? Log in op de website van Paypal en ga naar het luik 'Rekening', waar je je persoonlijke gegevens terugvindt. Hier zie je een duidelijke link 'Uw rekening afsluiten'. Denk eraan om eerst het saldo op je rekening over te schrijven naar je bankrekening. Verwijder vervolgens de informatie rond je kaart en je bankrekening.

Bescherming aankopen

Vooraleer je beslist om Paypal helemaal niet meer te gebruiken, weet dat de wijzigingen bij Paypal niet eenzijdig slecht genoemd kunnen worden. Zo heb je als PayPal-gebruiker bijvoorbeeld gratis recht op bescherming van je aankopen, een dienst die bij bepaalde kredietkaarten betalend is. Als je bestelling niet aankomt, als de inhoud niet overeenstemt met de beschrijving van de verkoper of als de goederen beschadigd zijn, kun je je dus laten terugbetalen, met inbegrip van de oorspronkelijke portkosten.

Ook interessant