PostNL bezorgt minder kerstkaarten, Sandd drukt postzegels bij

PostNL bezorgt minder kerstkaarten, Sandd drukt postzegels bij

PostNL bezorgt dit jaar minder kerst- en nieuwjaarskaarten. Het postbedrijf ontfermt zich over zo'n 85 miljoen kaarten, terwijl dit vorig jaar nog ruim 100 miljoen was. Concurrent Sandd, die dit jaar een eigen, goedkopere zegel introduceerde, moest juist extra postzegels bijdrukken. Het bedrijf verkocht daarvan ten minste 12 miljoen.

Sandd-topman Ronald van de Laar wil uit concurrentieoverwegingen niks kwijt over het precieze aantal dat afgenomen is. 'Het overtreft onze meest optimistische verwachtingen. Dat men er zo warm voor loopt, bewijst dat mensen wachten op lagere postzegelprijzen', zegt Van de Laar. De kerstzegels zijn goedkoper (50 cent) dan die van concurrent PostNL (73 cent). Sandd bezorgt maar twee dagen in de week.

Extra inzet bij PostNL

PostNL zet extra mensen in om de kerstpost snel te verwerken heeft, aangevuld met tijdelijke krachten. In de decembermaand maken de chauffeurs een extra rit langs postkantoren en pakketpunten om post op te halen. Op de zondagen in december zijn er extra brievenbuslichtingen om kerstpost op te halen. PostNL heeft ongeveer 16.000 brievenbussen die vijf keer per week worden geleegd. In de periode rond de feestdagen worden tijdelijk extra 1700 kartonnen brievenbussen geplaatst in de postkantoren.

PostNL merkt dat de kerstman steeds meer online winkelt, maar het bedrijf weet nog niet hoeveel pakketten er in de week voor de kerstdagen worden afgeleverd. In de week voor Sinterklaas bezorgde het bedrijf ruim 6,5 miljoen pakketten.

Eigen postzegel van Sandd

In oktober maakte Sandd bekend ook de algemene consumentenmarkt voor brieven voor particulieren te gaan bedienen met een eigen postzegel. Daar rekent Sandd 55 cent voor. Een postzegel van PostNL kost 78 cent en vanaf 1 januari 83 cent. Als uitvoerder van de wettelijk vastgelegde postdienst moet PostNL echter vijf keer in de week bezorgen. Ook zijn er eisen over het aantal brievenbussen en postvestigingen dat PostNL moet handhaven.

Het ministerie van Economische Zaken is bezig met een onderzoek naar de postmarkt en de postdienst.

Bron: ANP

Ook interessant