toggle menu

'Reizigers niet bekend met regels voor vergoeding bij geannuleerde vlucht'

'Reizigers niet bekend met regels voor vergoeding bij geannuleerde vlucht'

Reizigers die stranden op het vliegveld wegens vertraagde of geannuleerde vluchten, hebben meestal geen recht op vergoeding van de extra kosten wanneer zij zelf een andere vlucht boeken. Juridisch dienstverlener DAS constateert dat weinig reizigers hiermee bekend zijn.

Stelregel in de wet is dat de luchtvaartmaatschappij een vluchtverstoring zelf oplost. De reiziger heeft recht op terugbetaling van de ticketprijs of een alternatieve vlucht van dezelfde luchtvaartmaatschappij op een later moment.

Wanneer een reiziger besluit om bij een andere luchtvaartmaatschappij een alternatieve vlucht te boeken, kan dat tot hoge kosten leiden. 'Reizigers beseffen vaak niet dat zij die kosten meestal niet vergoed krijgen, maar alleen de ticketkosten van de niet gebruikte vlucht', aldus DAS-jurist Peter Meijer. 'Veel reizigers weten wel dat zij daarnaast nog een compensatiebedrag kunnen krijgen, maar niet precies in welke situatie. Zo kan het voor de heen- of retourvlucht anders zijn’, meent Meijer.

Bij een annulering of een vertraging van meer dan drie uur geldt het recht op compensatie. Dit bedrag hangt af van je bestemming.  Bij een bestemming binnen Europa heb je recht op maximaal 400 euro. Buiten Europa is dit maximaal 600 euro. Een compensatie geldt echter niet wanneer je terugvliegt van een bestemming buiten de Europese Unie met een niet Europese luchtvaartmaatschappij.

Geen compensatie bij buitengewone omstandigheden 

Luchtvaartmaatschappijen hoeven geen compensatie te betalen als er sprake is van zogenaamde buitengewone omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden of een vogel in de motor. ‘Luchtvaartmaatschappijen zijn creatief in het opsommen van buitengewone omstandigheden. Laat je dus niet te snel het bos in sturen. waarschuwt Meijer.

Eerder bepaalde het Europese Hof van Justitie dat als een vlucht wordt geannuleerd of vertraagd vanwege een 'wilde staking' van het cabinepersoneel, dan hebben passagiers recht op compensatie. 

Bron: Radar / DAS

Meer over:

Ook interessant