Schadevergoeding van 10 miljoen voor chroom-6 slachtoffers

Schadevergoeding van 10 miljoen voor chroom-6 slachtoffers

De gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen trekken 10 miljoen euro uit voor schadevergoeding aan mensen die tussen 2004 en 2012 in een NS-werkplaats zijn blootgesteld aan chroom-6. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder en president-directeur Roger van Boxtel van de NS hebben dat woensdag bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie van de gemeente en de NS.

De gemeente Tilburg en de Nederlandse Spoorwegen trekken in totaal 10 miljoen euro uit voor schadevergoeding aan mensen die tussen 2004 en 2012 in een NS-werkplaats zijn blootgesteld aan chroom-6. De Tilburgse wethouder Erik de Ridder en president-directeur Roger van Boxtel van de NS hebben dat woensdag bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie.

7000 euro voor de betrokkenen

In totaal achthonderd betrokkenen kunnen rekenen op een schadevergoeding van 7000 euro netto. Voor mensen die ziek zijn geworden kunnen daar bedragen tot 40.000 euro bij komen. Slachtoffers die menen dat ze recht hebben op meer schade kunnen terecht bij een deskundigenpanel.

Tilburgse werklozen werden voor reïntegratie verplicht aan het werk gezet in de werkplaats van de NS. Ze moesten daar oude treinstellen schuren. Het kankerverwekkende chroom-6 kwam vrij uit de oude verflagen.

Gemeente Tilburg zorgde niet voor juiste maatregelen

Een commissie die in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar de gezondheidsrisico's constateerde vorige week dat er verwijten zijn te maken aan het adres van de gemeente Tilburg en de NS. Het bedrijf informeerde de gemeente niet terwijl de gevaren al jaren bekend waren. De gemeente zorgde niet voor maatregelen.

Lees ook: FNV: Landelijk onderzoek naar het gebruik van chroom-6

De commissie adviseerde de gemeente Tilburg om het voortouw te nemen bij een compensatieregeling voor de slachtoffers. NS-topman Van Boxtel zegt dat hij blij is dat binnen een week een regeling is gemaakt voor de gedupeerden. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg benadrukte dat een tegemoetkoming het leed en de gezondheidsschade niet kan wegnemen.

De gemeenteraad van Tilburg bespreekt de regeling op 18 februari in een extra raadsvergadering.

Bron: ANP

Ook interessant