Sms'je over boete van CJIB? Trap er niet in!

Sms'je over boete van CJIB? Trap er niet in!

'Uw openstaande schuld van EUR 13,54 me kenmerk [...] is na meerdere herinneringen niet voldaan. Op 2 maart 2021 zal de deurwaarder overgaan tot conservatoir beslag. Klik hier voor uw inzage [link]': dat staat in een sms-bericht, zogenaamd verstuurd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Let op: klik niet op de link in het sms'je en verwijder het bericht. Je hoeft niet te betalen. Fraudeurs proberen zo mogelijk inloggegevens voor internetbankieren buit te maken.

Volgens het CJIB is een sms'je of mailtje vanuit CJIB altijd vals. Het CJIB verstuurt namelijk nooit per mail of sms berichten over boetes, aanmaningen of betalingsachterstanden. Het CJIB adviseert om nooit op links te klikken, en - in geval van een e-mail - ook geen bijlagen te openen. Lijkt het net of de link naar de echte website van CJIB gaat? Laat je niets wijsmaken! Oplichters kunnen dat makkelijk nabootsen.

Meer adviezen vind je bij het CJIB.  En lees voor meer tips voor phishing via e-mail: Is deze mail nep? Kenmerken van phishing

Op de hoogte blijven van phishingberichten en andere vormen van online oplichting? Check dan de website van het AVROTROS-programma Opgelicht?!, of download de Opgelicht?!-app.

Ook interessant