SP stelt Kamervragen na Radar-uitzending over Kifid

De SP heeft naar aanleiding van de Radar-uitzending van maandagavond 27 januari tijdens het Vragenuur mondelinge Kamervragen gesteld. Het SP-kamerlid Mahir Alkaya wil opheldering over de onafhankelijkheid van het klachteninstituut Kifid. 

Het Kifid kwam mede door de Radar-uitzending van afgelopen maandag negatief in het nieuws. Het klachteninstituut lijkt in veel gevallen de kant te kiezen van banken en verzekeraars, terwijl het juist in dienst zou moeten staan van consumenten. Ook blijkt er van consumenten geheimhouding te worden geëist op het moment dat het Kifid bemiddelt. 

'Kifid is een thuisfluiter van financiële instellingen' 

'Het Kifid zegt dat het een neutrale scheidsrechter is, maar in de praktijk is het zelfs een thuisfluiter. Het is gewoon een thuisfluiter van de financiële instellingen geworden', aldus Alkaya tijdens het vragenuurtje. 

Minister Hoekstra gaat een onafhankelijke onderzoekscommissie aanstellen om het Kifid te onderzoeken. 'Er zijn een heleboel klachten die te lang hebben stilgelegen, er zijn ook in het verleden wel eens vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid', aldus minister Hoekstra. 

Bekijk hierboven het fragment uit het Vragenuur. 

Ook interessant