Staking bij Albert Heijn maakt boodschappen iets duurder

Staking bij Albert Heijn maakt boodschappen iets duurder

Distributiemedewerkers van Albert Heijn staken voor een hoger salaris. Als consument ga je dit merken in je portemonnee. De supermarktketen rekent deze loonsverhoging namelijk door in de prijzen.

Salarisstijging betekent duurdere boodschappen

“In de supermarktwereld is het gebruikelijk dat alle kostenverhogingen doorberekend worden in de prijzen”, legt supermarktdeskundige Erik Hemmes uit. Dit zie je bijvoorbeeld als fabrikanten hogere prijzen rekenen voor producten, maar ook als de loonkosten stijgen. “Supermarkten willen namelijk niet inleveren op hun winstgevendheid.”

Prijzen stijgen 0,3 tot 1 procent

Om te weten hoeveel duurder je boodschappen hierdoor worden, moet je kijken naar het totaalplaatje. “De loonkosten van een supermarkt, inclusief hoofdkantoor, zijn zo’n 12 procent”, legt Hemmes uit. “Ongeveer 3 procent hiervan gaat naar de distributiemedewerkers.” Als jij voor 100 euro aan boodschappen doet, gaat dus drie euro naar de werknemers van de distributiecentra. 

Stel dat de Albert Heijn en de vakbonden uitkomen op een salarisverhoging van 10 procent, dan stijgen de loonkosten voor de supermarkt dus naar 3,3 procent. Dat betekent dat jij voor dezelfde boodschappen 100 euro en dertig cent kwijt bent. “Afhankelijk van de loonsverhoging, zullen de prijzen 0,3 tot 1 procent toenemen”, voorspelt Hemmes. 

Niet alle artikelen worden duurder

Welke boodschappen duurder worden, is volgens Hemmes moeilijk te zeggen. “Supermarkten kijken hoe concurrentiegevoelige producten liggen”, legt hij uit. “Artikelen waar veel concurrentie op is, zullen supermarkten niet snel in prijs verhogen.”

Voorbode voor andere supermarkten

De prijzen zouden nog iets verder kunnen stijgen, als deze loonstijging doorwerkt naar andere mensen die bij de Albert Heijn werken. “Het zou natuurlijk kunnen dat vakkenvullers ook meer salaris gaan eisen, maar dat is voor nu erg lastig in te schatten.” 

update 9 mei 2023, 13:52 uur
10 procent loonsverhoging

De Albert Heijn en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Distributiemedewerkers krijgen een loonsverhoging van 10 procent en de overige arbeidsvoorwaarden (zoals 100 procent toeslag voor werken op zondag) blijven van kracht. Volgens de berekening van Hemmes worden boodschappen bij de Albert Heijn hierdoor 0,3 procent duurder. 

Bronnen: Erik Hemmes

Ook interessant