toggle menu

Stijging meldingen over leveringsproblemen medicijnen

Stijging meldingen over leveringsproblemen medicijnen

Het aantal meldingen van mogelijke leveringsproblemen voor medicijnen is vorig jaar fors gestegen. In 2017 waren er 536 meldingen, afgelopen jaar 1390. Deze problemen gaan over ongeveer duizend verschillende medicijnen. Dit blijkt uit de jaarrapportage 2018 van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten, een samenwerkingsverband van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Radar terugkijken: Medicijntekort: hoe komt het en wat kun je doen?

Ruim de helft van de gemelde leveringsproblemen kwam door een vertraging in de productie van een medicijn. Toegenomen vraag naar medicijnen wordt in 16 procent van de gevallen genoemd. Dit probleem ontstaat vaak door een tekort aan een vergelijkbaar middel van een andere fabrikant. 14 procent van de leveringsproblemen wordt veroorzaakt doordat er met planning en distributie iets mis gaat.

De stijging wordt mede veroorzaakt doordat bedrijven beter bekend zijn met het Meldpunt. Een melding betekent niet dat er echt een tekort is of komt. In 2018 is voor bijna alle tekorten een oplossing voor de patiënt gevonden.

Kijk de livestream over dit onderwerp terug: Je medicijn niet leverbaar?

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant