toggle menu

Tientallen behandelaars zetten lipfillers bij minderjarigen

Tientallen behandelaars zetten lipfillers bij minderjarigen

Je lippen laten opspuiten terwijl je nog geen 18 jaar bent: het mag niet volgens de wet. Toch zijn er tientallen behandelaars die minderjarigen zonder medische noodzaak willen helpen aan vollere lippen, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Een deel van hen beschikt ook nog eens niet over de juiste papieren.

De redactie belde met bijna honderd van dit soort bedrijven en deed zich voor als een 17-jarige. Bij ruim een op de drie konden redacteuren meteen langskomen. Ook bij vier klinieken, waar voornamelijk artsen werken, kon zo een afspraak gemaakt worden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) noemt de resultaten schokkend en roept mensen op om melding te maken van behandelingen van minderjarigen.

'Schokkend' dat minderjarigen bij illegale bedrijven terecht kunnen

Voor de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde (NVCG) vindt het niet wenselijk dat minderjarigen cosmetische ingrepen kunnen ondergaan, daarom staat de leeftijdsgrens al jaren vast. De vereniging vindt het schokkend dat minderjarigen bij illegale bedrijven aan kunnen kloppen voor een cosmetische ingreep.

'18 jaar is de minimum leeftijd voor een cosmetische ingreep. Het is ontoelaatbaar dat behandelingen zonder medische noodzaak onder de 18 jaar worden uitgevoerd. Laat staan door onbekwame handen en in een niet-klinische omgeving. Wij roepen onze leden, ouders en consumenten dan ook op signalen van misstanden te melden bij de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ)', zegt Dr. Catharina Meijer.

Titelbescherming cosmetische arts

De NVCG is van mening dat het voor patiënten onduidelijk is welke artsen bekkwaam zijn. De vereniging wil daarom een snelle invoering van titelbescherming voor de cosmetische arts.

Bron: ANP MediaWatch / NOS

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant