Vervoersbedrijven krijgen goedkeuring voor opzetten digitaal vervoersplatform

Vervoersbedrijven krijgen goedkeuring voor opzetten digitaal vervoersplatform

De Nederlandse Spoorwegen mogen samen met openbaar vervoerbedrijven GVB uit Amsterdam, HTM uit Den Haag en RET uit Rotterdam een digitaal vervoersplatform oprichten, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De vier partijen willen een gezamenlijk platform opzetten dat uiteenlopende aanbieders van vervoer technisch met elkaar verbindt.

Via het platform kunnen reizigers een reis van deur tot deur plannen, boeken en betalen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van verschillende vervoersopties, zoals de trein, de bus, de metro of de tram, maar ook deelauto’s en deelfietsen.

Strikte voorwaarden 

Bij het platform horen wel strikte voorwaarden, stelt de ACM. Zo moeten andere aanbieders van mobiliteitsdiensten onder dezelfde voorwaarden op het platform terecht kunnen en moet innovatie gestimuleerd worden. De oprichters moeten er ook voor zorgen dat partijen die hun diensten aanbieden, inclusief de oprichters zelf, geen toegang kunnen hebben tot concurrentiegevoelige informatie.

Zo worden mogelijke concurrentieproblemen die zouden kunnen ontstaan weggenomen en blijft het speelveld gelijk, aldus de toezichthouder.

Bron: ANP

Ook interessant