Zorgen om financiën mbo-studenten

Zorgen om financiën mbo-studenten

Mbo-studenten raken steeds dieper in de schulden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Ongeveer een op de vijf mbo'ers heeft schulden en de gemiddelde schuld is in vier jaar tijd verdriedubbeld tot 3681 euro. In 2011 had nog een op de zes mbo'ers schulden.

Achterstand betalingen

Het Nibud maakt zich zorgen over deze groep jongeren tot 30 jaar, omdat het een kwetsbare groep is die vaak moeite heeft met aflossen. De jongeren hebben dikwijls niet alleen een studielening, maar lopen ook achter met betalingen, staan rood bij de bank of kopen op afbetaling. Als ook die schulden worden meegenomen is de gemiddelde schuld zelfs 4854 euro.

Veel lenen

De studenten lenen vooral om hun studie te bekostigen. Maar er gaat ook veel geleend geld naar eten en drinken, kleding, uitgaan en de mobiele telefoon. Opvallend is dat lenende studenten iedere maand meer kwijt zijn aan abonnementen en mobiele telefonie dan mbo'ers zonder schulden.

Uitwonend student meest getroffen

Vooral bij uitwonende studenten is de portemonnee nog voor het einde van de maand leeg. De gemiddelde uitwonende mbo'er heeft een inkomen van 903 euro per maand en dat is flink lager dan de 1052 euro die er iedere maand uit gaat.

Toeslagen

Wel vragen mbo'ers vaker huur- en zorgtoeslag aan. Door onwetendheid missen sommige studenten toeslagen waar ze recht op hebben, maar die groep is kleiner dan vier jaar geleden.

Financieel plan

Om de mbo'ers meer inzicht te geven in hun financiën, wil het Nibud nog dit jaar een online financieel plan ontwikkelen.

Bron: ANP

Ook interessant