toggle menu

Zorgverzekeraars wijzigen voorwaarden premies: 'Controleer veranderingen'

Zorgverzekeraars wijzigen voorwaarden premies: 'Controleer veranderingen'

Het is verstandig om met name een naturazorgpolis voor komend jaar op de nieuwe voorwaarden te controleren, waarschuwt vergelijkingssite Zeker.com. Verzekeraars hebben het recht om ieder jaar de premie en de voorwaarden te wijzigen. Ze laten dat echter lang niet altijd duidelijk genoeg weten aan de verzekerden, vindt de site, en die zouden daardoor in 2021 weleens lelijk op hun neus kunnen kijken.

Sommige zorgverzekeraars gaan het volgende jaar niet meer in zee met bepaalde bepaalde zorgverleners, zonder hun klanten daar voldoende op te wijzen, aldus Zeker.com op basis van eigen onderzoek. Zo kan het voorkomen dat patiënten met een naturazorgverzekering en dus zonder vrije zorgkeuze onverwacht moeten bijbetalen voor hun vertrouwde zorgverlener.

'Rekeningen kunnen onverwachts veel hoger uitvallen'

De site geeft als voorbeeld iemand die nu een naturapolis heeft en daarmee op dit moment een volledige vergoeding voor een bepaald ziekenhuis krijgt. Maar volgend jaar zijn er geen afspraken meer met dit hospitaal 'zonder dat de verzekerde hier expliciet over is geïnformeerd'.

Laat iemand met deze verzekering in 2021 nietsvermoedend een reguliere ziekenhuisbehandeling in dat ziekenhuis uitvoeren, dan moet hij onverwachts 20 procent van de rekening zelf betalen, geeft Zeker.com als voorbeeld. 'Zo kost een planbare heupoperatie al snel 7500 euro en betaalt de verzekerde in dit geval 1500 euro zelf'.

'Kwestie speelt ook bij apothekers'

De kwestie kan zich ook voordoen bij apothekers. Een bepaalde zorgverzekering vergoedt nu nog de apotheekkosten van een collectief van 22 apotheken. In 2021 is dat niet meer het geval en moet de verzekerde een deel van de kosten zelf betalen. 'Het gaat hierbij om 22 apotheken door heel Nederland. Van Apeldoorn, tot Volendam en Alkmaar. Ook hier zijn bestaande verzekerden niet op geattendeerd.'

'Veranderingen in pakket moeten veel eenvoudiger te achterhalen zijn'

Verzekerden worden volgens Zeker.com vaak wel gewezen op meer algemene veranderingen in het pakket. 'Eigenlijk wil je als verzekerde een overzicht ontvangen van gecontracteerde zorgverleners in jouw omgeving, zowel van het huidige als aankomende verzekeringsjaar. Dan kunnen verzekerden in één oogopslag zien wat er gewijzigd is en bij welke ziekenhuizen en zorgverleners zij in 2021 een volledige vergoeding van de zorgkosten krijgen. Verzekerden moeten nu vaak inloggen of stapels papier doorspitten. Dat moet veel eenvoudiger kunnen', aldus Leon Schouten van Zeker.com.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant