toggle menu

8 vragen en antwoorden hoe je een gezonde huid krijgt

Wat kan je doen om een gezonde en stralende huid te krijgen? Het aanbod crèmes is enorm, maar wat moet je nu smeren? Zijn er ook andere manieren om je huid te verzorgen? Een dermatoloog legt uit waar je op moet letten. 
 

Menno Gaastra is dermatoloog en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie. Hij legt uit dat de belangrijkste functie van onze huid het bewaren van een goede lichaamstemperatuur is.

Wat is een gezonde huid?

Een gezonde huid oogt stralend, soepel en heeft niet al te veel rimpels, zo legt Gaastra uit. 'Een gezonde huid vernieuwt zichzelf elke maand. Iemand die ouder is dan tachtig doet er twee weken langer over. Bij kinderen gaat het juist sneller.' Vernieuwing zorgt er voor dat de huid goed beschermd is. Door een evenwichtig huidoppervlak krijgen bacteriën en virussen geen kans om ontstekingen te veroorzaken.

Moet je iets smeren op je gezicht?

Om vochtverlies in je huid te voorkomen kan je een crème gebruiken. Het scheelt ook huidveroudering. Soms lees je op een verpakking dat de crème 'hydraterend' is. Hij vindt dat onzin. 'Het enige dat zo'n crème doet is het natuurlijk verlies van vocht uit de huid tegengaan.'

Gaastra tipt vooral dat je genoeg water moet drinken. Je krijgt er een mooiere huid en minder rimpels van. 'Een dag-en-nachtcrème is overigens ook prima.'

Werkt Retinol in crèmes?

Retinol is eigenlijk vitamine A. Het wordt ook wel retinoide genoemd. De stof geeft een lichte irritatie op de huid, gaat zwellen, wordt glanzend en je krijgt een blosje. Dit werkt niet hetzelfde als vitamine A eten.

Helpt een crème met collageen?

Nee, zegt Gaastra. 'Collageen is een eiwit dat van nature in de huid zit. Wat die crèmes beloven is wonderlijk. Je kan geen collageen door de huid duwen.

Voor wie zijn hormooncrèmes geschikt?

Hormooncrèmes kan je alleen op recept krijgen als je een huidprobleem hebt, zoals eczeem. 'Met zo'n crème wordt de huid rustiger. Als je zoiets elke dag smeert, wordt je huid alsmaar dunner.'

Welke vitamines zijn goed voor de huid?

Vitamine A, B6 en B12, maar Gaastra tipt om gezond te eten. 'Dan krijg je daarvan echt genoeg binnen.'

Hoe kom je van rimpels af?

Smeer je in met een vettige crème. Rimpels worden namelijk veroorzaakt door vochtverlies, maar ook veroudering en aanleg.

Wat is ongezond voor je huid?

Roken, zegt Gaastra, want het vernauwt de bloedvaatjes in je huid. Ook veel zonlicht is niet goed voor de huid. Smeer je in de zon dus goed in, het scheelt huidveroudering.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant