toggle menu

Adresloket.nl geeft waardeloos advies aan minderbedeelden

Als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt, is het noodzakelijk om een postadres te hebben. Je hebt dit nodig voor het aanvragen van toeslagen, een zorgverzekering en een uitkering. Ook dakloze Eugène is op zoek naar een postadres. Hij heeft het nodig om zijn leven weer op de rit te krijgen. Online vindt hij de site adresloket.nl.

Op de site staat dat je in 3 stappen een inschrijfadres kan regelen. In heel Nederland. Hij schrijft zich in tegen betaling van 37 euro met de gedachte dat zijn problemen hiermee opgelost zijn. Na de inschrijving krijgt hij een pagina met tips. Een van de tips is dat je bij het Leger des Heils een brief kunt aanvragen waarmee je in iedere willekeurige gemeente een postadres kan krijgen.

Opgetogen gaat Eugène naar het Leger des Heils en vraagt aan vrijwilliger Alexandra om hem te helpen. Alexandra is verbaasd: 'Je kunt helemaal geen brief krijgen bij het Leger des Heils met bevestiging dat je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt. Ook klopt het niet dat je bij iedere willekeurige gemeente een postadres kunt aanvragen'. Eugene is zijn geld kwijt.

'Tips van adresloket.nl zijn onzin'

'De tips die hij bij zijn inschrijving bij adresloket.nl heeft gekregen zijn onzin', aldus Alexandra. Verontwaardigd vraagt Alexandra de hulp van onze verslaggever Fons Hendriks. Ze is kwaad: 'Dit bedrijf maakt misbruik van kwetsbare mensen en troggelt hen geld af.'

Fons gaat op onderzoek uit en probeert de eigenaar van het bedrijf achter adresloket.nl te traceren. Maar wat hij ook probeert, via mail en telefoon, hij krijgt niemand te pakken. Dan maar naar het adres dat bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel staat. Ook daar vindt Fons niet het bedrijf, maar het gemeentehuis.

Het geld krijgen we niet terug

Helaas kunnen we het geld op deze manier niet terug krijgen. Ook kunnen we de eigenaar niet vragen naar zijn motieven. Het enige dat Fons kan doen is bij alle instanties aan te geven dat dit bedrijf zijn beloftes op de site niet nakomt. De Autoriteit Consument & Markt is inmiddels op de hoogte evenals de Kamer van Koophandel. Het Leger des Heils laat in een reactie weten dat ze kennis hebben genomen van de werkwijze van adresloket.nl en dat ze constateren dat dit niet conform de werkelijkheid is. Een briefadres is niet zomaar te koop.

Maar wat schets onze verbazing. Ondanks het feit dat Fons het bedrijf niet heeft kunnen bereiken via de mail en telefonisch, heeft het bedrijf vandaag, maandag 27 januari, de site aangepast. Waar eerder stond dat je een inschrijfadres kan regelen, staat nu dat mensen die op zoek zijn naar een inschrijfadres een handleiding kunnen downloaden.

Hieronder lees je de hele reactie van het Leger des Heils: 

'We zien bij het Leger des Heils dat veel mensen zonder vaste woon of verblijfplaats geen briefadres (meer) hebben. In onze laagdrempelige opvang voorzieningen helpen we hen met het aanvragen daarbij. Want met een briefadres kun je je inschrijven bij de gemeente, een uitkering aanvragen en een zorgverzekering afsluiten. Een briefadres is voor veel mensen weer een eerste stap naar herstel van het gewone leven.

Maatschappelijke organisatie zoals het Leger des Heils helpen mensen bij het aanvragen van een briefadres. Of je in aanmerking komt voor een briefadres verschilt nogal lokaal. Want bij de ene gemeente kom je wel in aanmerking voor een briefadres en bij een andere niet. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar regiobinding (of je uit de betreffende regio komt).

We hebben kennis genomen van de werkwijze van www.adresloket en we constateren dat dit niet conform de werkelijkheid is. Een briefadres is niet zomaar te koop.'

Meer over:

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant