toggle menu

Belastingaangifte tijdens de coronacrisis; wat kun je doen als particulier of als zzp’er?

Je zou het bijna vergeten, maar ook nu is het de tijd van het jaar voor belastingaangifte. Maar door de coronacrisis loopt alles nu anders. Veel zzp’ers zien hun inkomsten teruglopen. 

Uiterlijke aangiftedatum

Het doen van belastingaangifte of BTW-afdracht is nu een probleem. Ze hebben veel vragen aan de belastingdienst. Ook senioren die afhankelijk zijn van vrijwilligers of deskundigen die hen helpen met het invullen van hun aangifte, hebben veel vragen. De meeste afspraken zijn nu in ieder geval tot 6 april afgezegd, maar blijft de uiterlijke aangiftedatum voor particulieren staan op 1 mei.

update 25 mrt 2020, 13:30 uur
Deadline belastingaangifte uitgesteld voor hulpbehoevenden

Mensen die hulp van de Belastingdienst zouden krijgen bij het invullen van hun belastingaangifte, krijgen uitstel als hun afspraak is afgezegd. Lees het hele artikel hier.

Optredens worden afgezegd

In de reportage gaan we langs bij enkele zzp’ers die hun vraag stellen aan de Belastingdienst. Waaronder een operazanger, een koordirigente en een kapper. Ze hebben allemaal beperkingen in hun werkzaamheden. Optredens worden afgezegd, klanten blijven thuis. Voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek gelden nu bepaalde voorwaarden. Zo is er een urencriterium om daarvoor in aanmerking te komen. Wordt dat, nu de boekingen afgezegd worden en de inkomsten dus naar beneden gaan, aangepast?  

Gratis optreden

Marcel van Dieren (operazanger) en zijn vrouw Gabriëlka Clout (dirigente) zijn ook allebei zzp-er. Ze hebben nu geen optredens. In de uitzending vragen ze de belastingdienst hoe de urennorm gehandhaafd gaat worden. We deden het interview op gepaste afstand in hun achtertuin. Op het moment dat de tuindeur opengeschoven wordt, krijgen we een gratis optreden! Marcel en Gabriëlka, hartelijk dank!

Marcel en Gabriëlka geven gratis optreden

Voorlopige aanslag

ZZP-Nederland krijgt ook veel vragen binnen. Bijvoorbeeld over de voorlopige aanslag. Veel freelancers willen dat verlagen, maar voor welk bedrag kan dat dan? Hoe moet ik dat dan doen? Kan dat digitaal of moet ik een brief sturen?

Uitstel voor particulieren?

De uiterlijke datum voor particulieren om hun belastingformulier in te vullen is nu 1 mei. Veel ouderen maken zich hier druk om en vrezen dat zijn hun aangifte niet meer kunnen doen voor die datum. Ze kunnen natuurlijk altijd om uitstel vragen bij de Belastingdienst. Maar veel ouderen die niet digitaal onderlegd zijn, hebben daar ook moeite mee. Ouderenorganisaties en bonden hebben daarom gevraagd wat de mogelijkheden zijn voor uitstel.

Behoort een generiek uitstel voor alle particulieren tot 1 september bijvoorbeeld, tot de mogelijkheden? Bernard Devilee van de Belastingdienst zit in de studio en geeft antwoord op deze vragen.

De overheid  ZZP-Nederland  en de Consumentenbond geven extra informatie. Als je een brief wil sturen naar de Belastingdienst doe dit dan naar: Postbus 100, 6400 AC in Heerlen of bel de BelastingTelefoon op 0800 - 0543 (gratis)

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant