toggle menu

Bemiddelingskosten bij huur

Voor het bemiddelen bij de huur van een woning mag een makelaar geen bemiddelingskosten meer vragen aan de huurder. Sinds juli dit jaar geldt dit ook voor onzelfstandige woningen, zoals studentenkamers. Toch worden deze kosten, soms onder een andere naam, wel in rekening gebracht. Wat doe je dan?

Dubbele courtage is al jaren verboden. Makelaars of bemiddelingsbureaus mogen geen bemiddelingskosten ontvangen: niet van de huurder, en ook niet van de verhuurder. Sinds 1 juli dit jaar geldt dit ook voor onzelfstandige woonruimte, zoals studentenkamers.

Toch merken veel studenten dat niet iedere makelaar op de hoogte is van deze nieuwe regelgeving. Radar krijgt veel klachten van studenten die toch bemiddelingskosten moeten betalen terwijl dit in bijna alle gevallen onterecht is.

Stappenplan: Hoe krijg ik de bemiddelingskosten terug?

'Twee heren dienen'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zegt: 'Wanneer een huurbemiddelaar optreedt voor zowel de verhuurder als de consument-huurder mag hij de kosten voor de bemiddeling alleen in rekening brengen bij de verhuurder. Dit betekent dat huurbemiddelaars bij zogenaamde tweezijdige bemiddeling consumenten helemaal geen kosten in rekening mogen brengen voor hun bemiddeling, ongeacht de naam die de huurbemiddelaar aan deze kosten geeft.'

Volgens de wet mag men niet tegelijkertijd 'twee heren dienen'. In 2015 deed de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland, de duidelijke uitspraak: Courtagekosten mogen niet zonder meer aan huurders worden gevraagd. Als de makelaar toch wil verdienen aan de bemiddeling, moet die een bijdrage vragen aan de verhuurder.

Verhuur- of administratiekosten?

De praktijk blijkt weerbarstig. Bemiddelingsbureaus zijn zeer creatief in het benoemen van de kosten. De bemiddelingskosten heten ineens verhuur- of administratiekosten. Dit mag nog steeds niet. Met de check van de Woonbond kun je controleren of je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald, en gebruik deze voorbeeldbrief om het geld terug te vragen.

Dan is het lastigste nog wel, als je eindelijk een woning of kamer hebt gevonden, kan je vaak niet om het betalen van de courtage heen. Voor jou immers honderd anderen die de woning ook willen hebben. Als je eenmaal betaald hebt, blijkt het erg lastig de kosten weer terug te vorderen. In de studio reageert Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant