toggle menu

Bijwerkingen schildkliermedicijn Thyrax

Hartkloppingen, hyperventilatie, overmatig zweten en hoofdpijn: van de ene op de andere dag heb je last van klachten, terwijl je niks anders doet dan anders. Alleen de verpakking van je vertrouwde schildkliermedicijn is aangepast. Toeval, of is er toch méér veranderd dan alleen het omhulsel?

Eind 2013 is de verpakking van schildkliermedicijn Thyrax veranderd van bruine glazen flesjes naar aluminium blisterverpakking.

De samenstelling van de tabletten is niet veranderd maar sindsdien zijn er wel veel klachten. De klachten lijken grotendeels te maken te hebben met een te snel werkende schildklier, zoals hartkloppingen, overmatig zweten en een opgejaagd gevoel.

Honderden klachten

Bijwerkingen Centrum Lareb heeft inmiddels ruim 200 meldingen van bijwerkingen ontvangen na verandering van de verpakking van Thyrax. Ook Radar kreeg na een oproep honderden klachten. De klachten zijn ook bij Schildklier Organisatie Nederland (SON) bekend.

In oktober 2014 heeft het Lareb het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hierover geïnformeerd.  Op verzoek van het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de fabrikant Aspen Pharma Trading Limited een brief  hierover verstuurd naar artsen en apothekers en inmiddels ook naar patiënten.

Het CBG adviseert gebruikers om hun arts te raadplegen als ze bijwerkingen zoals  hartkloppingen, hoofdpijn en verhoogde transpiratie ondervinden.

Onderzoek

De redenen voor een toename van het aantal meldingen worden momenteel door de medicijnverstrekker Aspen Pharma Trading Limited onderzocht. Het CBG verwacht dat het onderzoek in juli is afgerond.

Het Lareb is ook met een onderzoek bezig. Patiënten die bij het Lareb een melding gedaan hebben, worden gevraagd om mee te doen aan een enquête. Met dit onderzoek wil het Lareb meer inzicht krijgen in de oorzaak en gevolgen van de klachten. Het onderzoek loopt tot eind februari 2015. Melden kan hier.

Speciaal telefoonnummer

Op de website van Schildklier Organisatie Nederland (SON) is meer informatie te vinden. SON heeft een speciaal telefoonnummer geopend. Dit telefoonnummer is bereikbaar op maandag 16 februari van 21.00-22.30 uur: 0900-8998866.

Standaard telefoondiensten op hetzelfde nummer: maandag en dinsdag van 13.00-16.00 uur en woensdag van 18.30-21.00 uur.

Het is ook mogelijk om contact op te nemen met het aanspreekpunt van Aspen Pharma zelf, dit kan via telefoonnummer: 020-7095007 of e-mail: [email protected]

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant