Cera Heater 350 verwarmt voor geen meter | Radar checkt

De reclamefolder belooft: 'Voor een paar eurocent verwarmt de Cera Heater 350 uw slaapkamer binnen no time naar 23 graden.' Rosemarie van der Vegte koopt drie heaters om haar bovenverdieping behaaglijk warm te stoken. De Cera Heater 350 is een handzame mini-verwarming die je zo in je stopcontact steekt.

‘Ik wil graag dat het 22 graden is in de slaapkamer’, zegt Rosemarie van der Vegte. Met een speciale aanbieding kocht ze voor 140 euro drie van dit soort heaters. Rosemarie voelt zich nu zwaar misleid. Het maakt niet uit hoe lang de apparaten aanstaan, het blijft steenkoud in haar badkamer, slaapkamer en werkkamer. Het enige dat stijgt is haar bloeddruk en haar energierekening.

Kan een klein apparaatje dat je in het stopcontact doet een ruimte verwarmen? Luister het radiofragment terug of lees meer:

Minikacheltje: goed alternatief voor centrale verwarming?

Proef op de som

Verslaggever Fons Hendriks neemt de proef op de som en checkt met een digitale thermometer eerst de kamertemperatuur. Die is in eerste instantie 17,4 graden. Ze schakelen de heater in en zetten hem op de maximale temperatuur van 32 graden. Alle ruimtes die verwarmd moeten worden zijn kleiner dan twintig vierkante meter.

Zelfs kouder geworden in de slaapkamer

Na een uurtje komen ze terug. Het is zelfs kouder geworden in de slaapkamer. Het is nog maar 16,8 graden! En alle ramen zijn dicht. Rosemarie schiet bij dit eindresultaat in de lach. 'Je wilt de kamer warmer hebben en dat lukt dus niet. Ik ben heel boos', zegt ze.

Goed product volgens leverancier

Fons Hendriks belt vervolgens met de leverancier van de Cera Heater 350. ‘We hebben er tienduizend verkocht en maar één procent komt retour, omdat het niet aan de verwachting voldoet. Het is gewoon een goed product’, zegt de medewerker van de klantenservice. De medewerker krijgt in ieder geval warme voeten van het apparaat, dat onder haar bureau staat.

Fons vraagt of het bedrijf claims doet die niet kloppen. De leverancier: 'Dat is uw mening tegen onze mening’.  

‘Het voldoet absoluut niet’

Om niet in een welles-nietesdiscussie te belanden stapt Fons Hendriks naar de Consumentenbond die aan de lopende band huishoudelijke producten onderzoekt. Woordvoerster Joyce Donat zegt: 'We hebben een soortgelijke heater getest en ook wij kregen de ruimte niet warm. Hij heeft maar 350 watt dat is heel weinig om een grote ruimte te kunnen verwarmen. Je wordt volkomen op het verkeerde been gezet. Het voldoet absoluut niet. Het voelt als misleidend.'

Veiligheidsnormen

De Consumentenbond heeft een soortgelijke verwarming, de Handy Heater, getest en kwam tot de conclusie dat 350 watt een veel te laag wattage is om een ruimte van twintig vierkante meter te verwarmen. Ook voldeed deze Handy Heater niet aan de veiligheidsnormen. De Handy Heater heeft ongeveer dezelfde afmeting, gewicht en wattage als onze Cera Heater 350. En ook het ontwerp lijkt als twee druppels water op elkaar. De Cera Heater weegt 470 gram en dit gewicht geeft te veel druk op de wandcontactdoos.

140 euro terug, geen promotie meer voor het product

BN Projects, de leverancier van de Cera Heater 350, is de beroerdste niet. BN Projects geeft zonder gezeur Rosemarie de 140 euro terug, en laat weten dat het product inmiddels offline is.

‘De Cera Heater is een aanvulling en geen vervanging van een professioneel verwarmingssysteem. De resultaten zijn afhankelijk van zaken als de buitentemperatuur en isolatie van de ruimte. Het artikel van de Consumentenbond heeft betrekking op een andere heater die niet door BN Projects is verkocht. Omdat de klantbeleving belangrijk voor ons is, laten wij het product aanvullend uitvoerig testen. In afwachting van dit onderzoek stoppen wij met de promotie van dit product. Als er klanten zijn die ontevreden zijn over de Cera Heater dan kunnen ze contact met ons opnemen en zorgen we samen voor een passende oplossing', aldus BN Projects in een reactie.

Forumreacties (9)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 04-03-2019 16:47
  Je koopt een apparaatje dat moet zorgen dat je kamer binnen no-time op de juiste temperatuur is. Het apparaat werkt alleen niet. Een klantenservicemedewerker zegt dat er weinig klachten zijn over de heater en noemt het daarom een ‘goed product’. Toch schept de Cera Heater volgens Fons de verkeerde verwachtingen.

  Klik hier voor meer informatie
 • R
  • renewouters
  • 04-03-2019 18:35
  *knip* om te denken dat zo'n klein apparaatje een kamer kan verwarmen.
 • I
  • Ivo.w
  • 04-03-2019 18:55
  Van een kacheltje van 350Watt kun je nu eenmaal niet verwachten dat je er grotere en minder goed geïsoleerde ruimtes mee kunt verwarmen.

  350W is net genoeg voor een goed geïsoleerde slaap- of studeerkamer.
Alle reacties (9)

Ook interessant