toggle menu

Collectieve claim tegen fabrikant antidepressivum om gevaarlijke bijwerkingen

In Nederland slikken 1,1 miljoen mensen antidepressiva. Het middel met de werkzame stof ‘Paroxetine’ telt in 2018, 154.000 gebruikers. Seroxat is het merkgeneesmiddel en onder deze naam is dit antidepressivum meer bekend bij het brede publiek.

Radar besteedde de afgelopen jaren meerdere keren aandacht aan de bijwerkingen van antidepressiva. Het middel Seroxat/Paroxetine is verdacht van ernstige bijwerkingen, zoals moordpogingen en agressie.

Vooral bij jongeren ernstige bijwerkingen

Sinds 1991 is het middel met de werkzame stof Paroxetine geregistreerd in Nederland voor volwassenen. Het is volgens het CBG nooit geregistreerd om voor te schrijven aan kinderen. Toch zijn er kinderen die dit middel hebben geslikt. En vooral bij jongeren zou het middel ernstige bijwerkingen kunnen geven. 

Agressie kan een bijwerking zijn

Het Lareb concludeerde in 2014 op basis van meldingen dat agressie een bijwerking kan zijn van SSRI’s, een verzamelterm voor een groep antidepresisva. Agnes Kant van het BijwerkingenCentrum Lareb: 'Met name de beschrijving van een vrij plotselinge ‘totale persoonsverandering’ en onvoorspelbaar gedrag werd vaak beschreven. Naast meldingen van minder hevige agressie en verbale agressie, waren er ook meldingen met zeer heftige gevolgen. Zoals plotselinge agressieve gevoelens jegens naasten. Met als gevolg van die agressie: vernielingen, gevechten, poging tot wurgen, verwondingen en inderdaad zelfs moord en zelfmoord. In 2014 concludeerden wij op basis van meldingen dat agressie, hoewel zeldzaam een bijwerking kan zijn.'

In 2004 is er een waarschuwing in de bijsluiter opgenomen voor de risico’s bij kinderen. Het middel zou niet moeten worden gebruikt door kinderen en jongeren tot 18 jaar.  De bijsluiter van Paroxetine is hier terug te lezen.

Deze maand dient Stichting Seroxat-Claim een collectieve claim in tegen de fabrikant.

Lees hier de reactie van fabrikant GlaxoSmithKline.

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant