Cursus daghandelen is 'openzetten van de poort naar de hel'

Wat moet je doen met je spaargeld nu de rente op de spaarrekening steeds lager wordt? Is beleggen een optie? Volgens een advertentie in de krant kan je dat in een dag wel leren. De Vereniging van Effectenbezitters noemt het de poort naar de hel openzetten.

Rob Wessels adverteert in de landelijke media dat hij samen met collega's Adam en Robbin je kan leren 'daytraden' (daghandelen) op de beurs. Dat kost 475 euro. Je laat je door Adam en Robbin klaarstomen, zo is te lezen in de advertentie.

Hoe lang ben je voor die 475 euro onder de pannen?

Radar belt met trader Adam en hij zegt dat je met deze cursus 'wel een dagje bezig bent'. 'Het begint om half negen, tot drie uur.' Daarna mag je zestien ochtenden meekijken via Skype. Je leert volgens Adam handelen volgens 'een bepaalde structuur en systematiek'. Ook word je voorgelicht over de risico's en gevaren. Tijdens de cursus krijg je dus vooral het door Rob Wessels, die al zeventien jaar actief is volgens de advertentie, ontwikkelde systeem voor daghandel op de beurs uitgelegd.

Wat zijn de risico's?

'Als je tienduizend (euro red.) stort, dan is er een verlies van tienduizend als alles niet gaat en je doet alles wat God verboden heeft.' Het klinkt als dezelfde logica dat water nat is. Adam legt uit dat kopen op de beurs een gok is. 'Als het verkeerd gaat, gaat het ook heel snel verkeerd', zegt Adam en ook worden er geen garanties gegeven. 'Er zit altijd een risico aan vast.'

Wat is 'daytraden'?

Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) legt uit dat 'daytraden' het aan- en verkopen van aandelen binnen kort tijdsbestek is. 'Dat doe je dan heel vaak op een dag en dan hoop je dat je een behoorlijk bedrag bij elkaar gehandeld hebt aan het eind van de dag.' Het gaat dus om kortetermijnaankopen. 'Het lukt een aantal keren, maar als het ineens niet lukt stopt de handelaar er meestal steeds meer geld in en verliest hij ook meer.' Keyner zegt dat aan het eind van het jaar je altijd hebt verloren en slechts een enkeling de jackpot wint.

Niets te maken met beleggen

Keyner is geen fan van deze cursus. 'Ik hoop dat de mensen die naar die cursus gaan gelijk doorkrijgen dat je vooral niet moet gaan daytraden. Met of zonder cursus is het gewoon gokken. Je kan net zo goed naar een casino gaan.' Keyner legt uit dat daytraden niets te maken heeft met beleggen of het opbouwen van vermogen en noemt het de poort naar de hel openzetten. 'Ik denk dat die mensen van die cursus vooral winst denken te maken door deze cursus.'

Leestip: 9 tips voor meer rendement nu de spaarrente keldert

Meer over:

Ook interessant