toggle menu

Data recovery

Een gecrashte computer met een 'kapotte' harde schijf bij het grofvuil zetten is niet slim, zo is inmiddels wel bekend. Maar wat is er nu echt nog te vinden op deze apparaten en wanneer kun je ze wél met een gerust hart weggooien? 

Niet altijd de juiste maatregelen

Uit onze testpanelenquête blijkt dat veel mensen wel maatregelen nemen om een hun computer op te schonen voordat ze ‘m wegdoen, maar niet altijd de juiste. Zo wist een kwart van de ondervraagden oude bestanden door de schijf opnieuw te formatteren.

‘Weg’ betekent echter niet altijd écht weg.  Er blijven namelijk afgedankte computers opduiken waar nog van alles op staat. Bijvoorbeeld vakantiefoto’s van de vorige eigenaar, maar ook wachtwoorden. Technische kennis om verwijderde gegevens terug te halen is niet nodig. Met eenvoudige en vrij verkrijgbare software is dit zelfs zo gepiept.  

‘Bescherming’ door fysieke schade

Uit onze testpanelenquête blijkt ook dat maar liefst een kwart van de ondervraagden hun data ‘beschermt’ door de harde schijf fysiek te beschadigen, in de hoop dat bestanden niet terug te vinden zijn.  Wij nemen de proef op de som en richten bij drie harde schijven verschillende soorten fysieke schade aan. Lukt het vervolgens nog om gegevens te laten terughalen? Het is niet gemakkelijk en het kost een hoop geld, maar het expertisebedrijf Kroll Ontrack lukt het wel.   

Het is heel handig dat dit kan als je computer met belangrijke gegevens is vernield door bijvoorbeeld een brand, of een ongeluk of een andere vervelende gebeurtenis. Maar de keerzijde is dus dat je goed moet opletten wat je doet met een harde schijf die simpelweg aan vervanging toe is.

Voor beide situaties – dus zowel het herstellen als het wissen van een harde schijf - hebben we enkele tips voor je. 

Data terughalen? 

Lees de consumententip Data weg – wat te doen? 

Data wissen met Ontrack Eraser

Via het software programma ‘ontrack eraser’ kan je data permanent verwijderen van je harde schijf. Meer informatie over de software vind je op de site van Ontrack Datarecovery.  

Je computer wissen?

Lees de column van Arnoud Groot, Je hele leven bij het grofvuil.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant