De ondoorzichtige wereld van de uitvaarten

Waar je voor een weekendje weg allerlei sites afstruint voor de beste hotelprijs, heb je bij het regelen van de uitvaart voor je dierbare niet veel te kiezen. Als je, nog in shock, de uitvaart hebt doorgenomen en wilt weten hoeveel het ongeveer gaat kosten, krijg je niet gelijk antwoord. En als je dan een dag later de kostenbegroting binnenkrijgt, blijkt dat de meter al is gaan lopen.

Radar spreekt meerdere nabestaanden die voor vervelende verrassingen kwamen te staan toen zij dachten slechts een offerte te vragen. Liesbeth kreeg bijvoorbeeld mondeling een offerte van Yarden; de volgende dag bleek deze duizend euro hoger uit te vallen. En Eliot vroeg bij Monuta een offerte aan voor de uitvaart van zijn broer en toen hij naar een ander bedrijf stapte, kreeg hij een rekening van 3500 euro. Deze weigerde hij te betalen omdat er nog niets was afgesproken.  
 
Merel Ligtelijn kreeg hier ook mee te maken toen haar moeder thuis was opgebaard. ‘s Ochtends vroeg belde er een vrouw van de uitvaartonderneming die haar moeder wilde controleren. 'Ik dacht nog bij mezelf: ze ligt er nog maar net, is dat wel nodig? Maar zij verzekerde mij dat er van alles met een lichaam kan gebeuren. En natuurlijk moet je dan voor elk bezoekje betalen.'

'Misbruik van emotionele situatie'

Joyce Donat van de Consumentenbond herkent dit beeld: 'Vorig jaar hebben we een onderzoek gedaan waaruit bleek dat er veel gedoe is rond de offertes. Prijzen kunnen niet gegeven worden of volgen pas later. Je ziet dat er misbruik wordt gemaakt van de emotionele situatie en de kennisachterstand van mensen.'

Mortuarium 'gijzelt' lichaam

Wat ook voorkomt is dat mortuaria lichamen van overledenen 'gijzelen'. Dit gebeurt wanneer iemand ligt opgebaard in een mortuarium en de uitvaartondernemer deze persoon wil ophalen en overbrengen naar een uitvaartcentrum. 
 
Maarten maakte dit mee met zijn stiefvader: 'Onze uitvaartondernemer stond bij het mortuarium, maar kreeg het lichaam van mijn stiefvader niet mee. Of ik even de rekening wilde betalen van 900 euro. Ik snap best dat er kosten zijn maar om mensen op dat moment voor het blok te zetten, dat kan echt niet.'

Hoe reageert de uitvaartbranche?

De brancheorganisatie BGNU zegt dat er jaarlijks 100 tot 150 klachten binnenkomen over de ruim 150.000 uitvaarten die er worden verzorgd. Dela en Yarden gaan liever niet in op de casussen die bij Radar in de uitzending aan bod komen. Monuta zegt desgevraagd dat het gaat om 'incidenten' en dat ze deze oplossen in goed overleg met de familie.

Onderzoek Radar naar extra kosten

Radar hield een enquête over de kosten die bij een uitvaart komen kijken. Ruim 9.000 mensen hebben een uitvaart moeten regelen van een dierbare met een uitvaartverzekering en 47 procent moest toen bijbetalen. Joyce Donat van de Consumentenbond zegt dat dit regelmatig voorkomt: 'Je hebt een verzekering afgesloten met een aantal basisdiensten. Maar als je hiervan afwijkt, komen er toch ineens extra kosten bij kijken. Ik raad mensen aan om goed te kijken wat je wilt, want misschien past een andere verzekeringsvorm beter bij je.'

Op de site van de Consumentenbond vind je meer informatie over het regelen van een uitvaart en het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Forumreacties (54)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 02-11-2020 14:35
  Veel mensen komen na het overlijden van een dierbare voor onverwacht hoge uitvaartkosten te staan. Hoe kan dit?

  Meer over dit onderwerp: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/de-ondoorzichtige-wereld-van-de-uitvaarten/
 • D
  • Daandertig
  • 02-11-2020 20:09
  Jan Jaap Palma als deskundige aan tafel over “ schimmige zaken “ in de uitvaartwereld. Alsof je ook Willem Holleeder zou uitnodigen als je het aantal criminelen wil verminderen in de onderwereld, of zoiets als de slager keurt zijn eigen vlees. Van radar verwacht ik dan wel een goed en degelijk onderzoek naar meneer Palma, die zogenaamd heel transparant is, maar in werkelijkheid geen haar beter is dan wat aan tafel benoemd werd.
 • B
  • Bruun Laeven
  • 02-11-2020 20:36
Alle reacties (54)

Ook interessant