Fysiotherapeuten in actie tegen bemoeienis van zorgverzekeraar

Fysiotherapeuten en patiënten maken zich grote zorgen over de toegankelijkheid van de fysiotherapie. Met een petitie die inmiddels online en op papier ruim 8000 keer is ondertekend willen zij politiek Den Haag wakker schudden.

Brenda van Gent van de Actiegroep Fysiotherapie werkt bij een praktijk die sinds 2 jaar geen contracten meer heeft met zorgverzekeraars. Dit leidt ertoe dat patiënten zelf de kosten voor een behandeling moeten voorschieten en daarvan slechts een deel van hun eigen zorgverzekeraar vergoed krijgen. Van Gent ziet geregeld dat patiënten die de fysiotherapie hard nodig hebben, de zorg gaan mijden. ‘Dit betekent dat de grootte van je portemonnee bepaalt of je de zorg die je nodig hebt wel kunt krijgen.’

Contracten niet toereikend

De contracten die fysiotherapeuten nog wel hebben zijn niet toereikend en het uurtarief dat de fysio krijgt, wordt elk jaar weer lager. Het enige alternatief dat sommige fysiotherapeuten daarom zien, is werken zonder contract. Eenderde, 34 procent van de fysiotherapeuten, heeft op dit moment geen contract met 1 of meer zorgverzekeraars en 8 procent heeft helemaal geen contracten meer met zorgverzekeraars.

Voor mensen met een laag inkomen onbetaalbaar

Als je geen eigen bijdrage kunt betalen voor de fysiotherapeut, betekent dit dat je naar een fysiotherapeut gaat die de zorgverzekeraar aanwijst. Ook als dat niet degene is die jouw specialisatie of voorkeur heeft. Een ander probleem is de toegankelijkheid van de fysiotherapie voor chronisch zieke patiënten. Als je geen aanvullend pakket kunt betalen, zul je de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen en dat is voor veel mensen met een laag inkomen onbetaalbaar.

Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP is in de studio om een reactie te geven.

Forumreacties (3)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 02-03-2020 16:21
  Fysiotherapeuten en patiënten maken zich grote zorgen over de toegankelijkheid van de fysiotherapie. Zorgverzekeraars zetten fysiotherapeuten steeds meer onder druk, waardoor ze geen contracten afsluiten. De patiënt draait hierdoor voor een groot deel van de kosten op. Met een petitie die inmiddels online en op papier ruim 8000 keer is ondertekend willen zij politiek Den Haag wakker schudden.

  Bekijk het fragment hier
 • C
  • criticus2
  • 03-03-2020 09:15
  Ik geef de fysiotherapeuten groot gelijk. Wurgcontracten , te veel tijd nodig voor absurde administratieve eisen.

  Zorgverzekeraars gaan uiteraard de schuld van deze ontwikkeling bij de beroepsgroep leggen, dat is te voorzien. Maar dit is wat de regering wil: uitkleding van de zorg want dat wordt ""goedkoper"".... lange termijn visie ontbreekt overduidelijk weer, kostenbeperkingen op korte termijn heeft voorrang. en economische schade door langere ziekte trajecten wordt al helemaal niet naar gekeken. Los van de effecten op kwaliteit van leven.
 • E
  • Ex-contractant
  • 03-03-2020 13:47
  Goede petitie voor een groot probleem in de zorg: de marktwerking!
  Fysiotherapeuten hebben te maken met wurgcontracten van de steeds maar groter wordende verzekeraars waar weinig tegen te doen is. Gevolg is o.a. absurde administratieve eisen, behandel-indexen met evt korting op tarieven wat al niet hoog is. Dit wordt niet vermeld in de polis van de patiënt.
  Geen contract tekenen betekent voor de fysiotherapeut geen vergoeding uit de basisverzekering en minder voor de behandeling uit de aanvullende verzekering. Dit heeft grote gevolgen voor de vergoeding van de chronische patiënt en voor de fysiotherapeut. Er is meestal ook geen keuzevrijheid voor de patiënt en ze kunnen niet de zorg krijgen wat ze denken verzekert te hebben.
  Zowel de patiënt als de beroepsgroep staat financieel onder druk door de zorgverzekeraar! De goede zorg die altijd geleverd is kan niet meer geboden worden en dit gaat vooral ten kosten van mensen met zorg en een krappe beurs. Marktwerking is een ramp voor de patiënt en de zorgverlener en de zorgverzekeraar is de lachende derde!
  De beroepsgroep moet zich sterker maken en massaal niet tekenen dan zit de zorgverzekeraar met een probleem want deze heeft een zorgplicht!
  Hoop dat er nu eens meer aandacht voor komt en veel mensen de petitie tekenen!!
Alle reacties (3)

Ook interessant