toggle menu

Fysiotherapeuten in actie tegen bemoeienis van zorgverzekeraar

Fysiotherapeuten en patiënten maken zich grote zorgen over de toegankelijkheid van de fysiotherapie. Met een petitie die inmiddels online en op papier ruim 8000 keer is ondertekend willen zij politiek Den Haag wakker schudden.

Brenda van Gent van de Actiegroep Fysiotherapie werkt bij een praktijk die sinds 2 jaar geen contracten meer heeft met zorgverzekeraars. Dit leidt ertoe dat patiënten zelf de kosten voor een behandeling moeten voorschieten en daarvan slechts een deel van hun eigen zorgverzekeraar vergoed krijgen. Van Gent ziet geregeld dat patiënten die de fysiotherapie hard nodig hebben, de zorg gaan mijden. ‘Dit betekent dat de grootte van je portemonnee bepaalt of je de zorg die je nodig hebt wel kunt krijgen.’

Contracten niet toereikend

De contracten die fysiotherapeuten nog wel hebben zijn niet toereikend en het uurtarief dat de fysio krijgt, wordt elk jaar weer lager. Het enige alternatief dat sommige fysiotherapeuten daarom zien, is werken zonder contract. Eenderde, 34 procent van de fysiotherapeuten, heeft op dit moment geen contract met 1 of meer zorgverzekeraars en 8 procent heeft helemaal geen contracten meer met zorgverzekeraars.

Voor mensen met een laag inkomen onbetaalbaar

Als je geen eigen bijdrage kunt betalen voor de fysiotherapeut, betekent dit dat je naar een fysiotherapeut gaat die de zorgverzekeraar aanwijst. Ook als dat niet degene is die jouw specialisatie of voorkeur heeft. Een ander probleem is de toegankelijkheid van de fysiotherapie voor chronisch zieke patiënten. Als je geen aanvullend pakket kunt betalen, zul je de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen en dat is voor veel mensen met een laag inkomen onbetaalbaar.

Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP is in de studio om een reactie te geven.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant