toggle menu

Geen vergoeding voor hernia-operatie PTED

Afgelopen maart hebben wij aandacht besteed aan het slepende geschil rondom de PTED-operatietechniek bij hernia’s. Dit is een duurdere operatie dan de gebruikelijke ingreep bij dit soort klachten. 

Waar een gewone operatie ongeveer 5.000 euro kost, kost een PTED behandeling 8.000 euro. Het college voor zorgverzekeringen heeft bepaald dat sinds 2006 verzekeraars de PTED behandeling niet hoeven te vergoeden. Veel mensen (uit binnen- én buitenland) zijn echter met met de PTED-techniek zeer succesvol behandeld.

In het gelijk gesteld

Één rugpatiënt heeft zich niet bij de beslissing van de verzekeraar ASR neergelegd en is naar de rechter gegaan om dit aan te vechten.

Deze verzekerde is door de rechter in het gelijk gesteld. De rechter vond dat ASR de operatie wel moest vergoeden en oordeelde ook dat het advies van CVZ op een andere manier tot stand moet komen, waarbij meer gekeken moet worden naar de internationale praktijk.

ASR heeft het vonnis naast zich neergelegd en aangegeven eerst het nieuwe advies van het College voor Zorgverzekeringen af te wachten. Het CVZ heeft inmiddels opnieuw naar de zaak gekeken en blijft min of meer bij het oude advies. 

‘Behandeling beter onderzoeken’

De behandeling wordt niet standaard vergoed, maar moet eerst nog beter onderzocht worden. Dit betekent dat het mogelijk wel voorwaardelijk vergoed wordt. Herniapatiënten die de operatie al gehad hebben, kunnen deze niet met terugwerkende kracht vergoed krijgen. 

Dieuwke Blaas, advocate in de zaak tegen ASR is aanwezig in de studio en reageert op de beslissing van CVZ.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant