toggle menu

Hoe diervriendelijk is merinowol?

De winter komt eraan! Tijd om jezelf te verwennen met een heerlijke wollen trui, sjaal of een paar dikke sokken. Veel van dit soort kleding wordt gemaakt van merinowol, afkomstig van het merinoschaap.

Er gaan vreselijke filmpjes over het internet van dierenwelzijnsorganisatie PETA, over schapen die mishandeld worden tijdens het wol scheren.

Hoe weet je nou als consument of de merinowol, die je in de winkel koopt, van die boerderijen vandaan komt?

Zeker 80 procent van de Merinowol gebruikt in Nederlandse kleding of schoenen komt namelijk uit Australië. De wol gaat veelal via Chinese veilingen naar de Europese en Nederlandse markt.

Radar benadert een aantal winkelketens als zijnde consument met de vraag; weten jullie waar de Merino wol vandaan komt? Over het algemeen wordt er weinig informatie gegeven in de winkels en ook antwoorden de meeste winkelketens niet op de mails die naar de klantenservice zijn gestuurd.

Alleen Esprit en Hennes en Mauritz geven meer informatie over de herkomst in een mail. Nicole van Gemert van 'Bont voor Dieren' vertelt over de herkomst van wol en reageert op de beelden van Peta. Ook het begrip 'mulesing' komt aan de orde.

Wat is mulesing precies?

Mulesing is het wegsnijden, of eigenlijk knippen (met mulesing shears) van delen van de huid rond het achterste van een schaap. Dit wordt gedaan om een wolvrij gedeelte te creëren waar minder urine- en poepvlekken in komen. Dit verminderd het aanlokken van de blowfly die hier zijn eitjes gaat leggen en waarvan de larven bij uitkomst de schaap gaan aanvreten. Mulesing wordt alleen gedaan in Australië waar het probleem met de blowfly het grootste is in bepaalde klimaatgebieden.

De Australische boeren hadden in 2004 toegezegd dat ze in 2010 zouden stoppen met mulesing, maar dat is niet gebeurd. De alternatieven voor mulesing, bijvoorbeeld medicatie, zijn namelijk duurder.

Er zijn een aantal winkelketens die garanderen geen wol te verkopen van schapen waarbij sprake was van mulesing. Dat zijn bijvoorbeeld; H&M, Hugo Boss, Esprit, Timberland, New Look, Columbia, Adidas en Victoria’s Secret.

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant