toggle menu

Hoelang is de garantie op een nieuwbouwwoning?

Je laat een nieuwbouwhuis bouwen, maar na nog geen tien jaar ontstaan er defecten. Hoelang is de garantieperiode op een nieuwbouwhuis en bij wie moet je aankloppen voor die garantie?

Bij Louis Witte ontstonden er problemen met de buitendeuren van zijn nieuwbouwhuis van bijna tien jaar oud. 'Het plaatwerk begon los te laten van het frame. We hebben een aannemer laten komen om het te herstellen, maar een jaar later lieten de platen weer los. We zijn niet het enige huis, er zijn in de straat dertien andere huizen met hetzelfde probleem.'

De deuren zijn aan het delamineren, zo legt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis uit. Hij bekeek op verzoek van Radar foto's van de deuren. Het plaatmateriaal, een laminaat, is vaak een kunststof met een toplaag en die laat nu los van het metalen frame.

Garantie op nieuwbouwwoning is zes jaar

Zowel de fabrikant als de leverancier van de deuren zijn inmiddels failliet. Hoofdaannemer Dura Vermeer stelt dat er een garantieperiode is van zes jaar en dat dit ook in de koopovereenkomst staat. Dat klopt volgens De la Porte. 'Die zes jaar begint drie maanden na oplevering van de woning. De garantie is voor alle verborgen gebreken die in die periode voorkomen. De bouwer moet die zonder discussie oplossen. De schade aan de deuren is ontstaan buiten de periode van zes jaar. De la Porte: 'de zes jaar is weliswaar voorbij, maar de aansprakelijkheid mogelijk nog niet. Kopers kunnen binnen tien jaar de projectontwikkelaar (schriftelijk red.) aansprakelijk stellen'. Een deur mag immers langer meegaan dan tien jaar.

Fabrikant failliet?

Fabrikant Tinga was vóór het faillissement aangesloten bij GND, de overkoepelende organisatie van elf houten deurenfabrikanten. GND meldt dat de schade aan de deuren van Louis (en zijn dertien buren) niet te herstellen is, maar dat normaliter de fabrikant hierop aan te spreken is. 'In dit geval is de deurenfabrikant helaas failliet en gaat dat niet meer.' Op verzoek van GND heeft een andere deurenfabrikant nieuwe deuren aangeboden. De kosten hiervoor zijn 1000 euro per deur, inclusief montage en beslag. '1000 euro klinkt heel redelijk voor dit maatwerk', aldus De la Porte.

Woningen die niet gebouwd zijn onder het garantiefonds van SWK, Woningborg of Bouwgarant kennen andere garantietermijnen. Zo moeten verborgen gebreken binnen vijf jaar, na de onderhoudsperiode van zes maanden, zijn gemeld.

Constructieve gebreken: langere garantietermijn

Er zijn ook gebreken die een langere garantietermijn kennen. Het gaat hierbij om constructieve gebreken. Deze vormen een gevaar voor de stevigheid van de woning. 'Dus als de fundering verzakt, muren scheuren of het dak loskomt van de woning. Dan wordt de woning gevaarlijk (en ongeschikt) om in te wonen. De bouwer is twintig jaar aansprakelijk voor dergelijke gebreken.'

Meer over:

Ook interessant