Hoog olieverbruik TFSI-motor

Sommige sportievere benzinemotoren van Volkswagen AG (VW, Audi, Seat en Škoda) verbruiken na 80.000 kilometer zoveel olie dat de kans groot is dat de motor beschadigd raakt. Een bekend probleem voor Volkswagen-Audi: in Amerika heeft het concern dit geschikt. Hoe zit dit in Nederland?

Wie heeft hier last van?

Heb je een auto met een TFSI motor met bouwjaar 2009 - 2012 dan heb je een echte olieslurper te pakken. In het slechtste geval moet je na 300 km een liter olie erbij gooien. Niet normaal dus. Een productiefout van de Volkswagen Group volgens velen. Maar zowel importeur PON als Volkswagen Group geven dit niet toe.

Wat gaat er mis?

Vanaf ongeveer 80.000 km vertonen de autos van autodealer PON (Audi, VW, Seat en Skoda) een heel hoog olieverbruik. Het gaat om auto’s met een 1.4, 1.8 en 2.0 TFSI motor. De zuigerveren zijn van een te hard materiaal ten opzichte van de cilinderwand. Hierdoor draait de motor stuk. De zuigerveren en zuigerringen doen onvoldoende wat ze moeten doen waardoor er olie in de verbrandigskamer komt (ook wel compressieruimte genoemd). Omdat hierdoor de olie verbrand, kan er schade ontstaan aan de zuigerveren, met als gevolg dat de motor kapot gaat.

Een reparatie van dit probleem is heel erg duur omdat veel motor onderdelen vervangen moeten worden. Bedragen verschillen tussen de 3000 en 10.000 euro. Vaak zijn de auto’s net uit de garantie of niet meer bij het merk zelf in onderhoud geweest. Dan wil PON de schade niet vergoeden en draai je zelf voor de kosten op. Naar schatting loopt de totale schade op naar zo’n 20 miljoen euro voor bedrijven en consumenten samen.

Schikking in de VS

Dit probleem speelt zich niet alleen in Nederland af. Over de hele wereld hoor je dezelfde verhalen. In Amerika is er een class-action gestart tegen Volkswagen VS. In deze zaak heeft Volkswagen VS geschikt (Lees hier meer over de zaak (in het Engels)). Volkswagen heeft toegezegd met terugwerkende kracht alle reparaties te vergoeden. Ook geven ze nu op deze autos een extra fabrieksgarantie van in totaal 8 jaar.

Nederland: Stichting Audiclaim

Advocaat Oscar van Oorschot heeft een claimstichting opgericht. Stichting Audiclaim is een stichting naar Nederlands recht die alle relevante claims van consumenten en bedrijven wereldwijd bundelt. Door de claims samen te voegen ontstaat een zogeheten groepsvordering. Audiclaim zal hiermee maximale druk uitoefenen op Volkswagen Group AG om alle gedupeerden volledig schadeloos te stellen. Wil je je aansluiten of meer informatie? Dat kan via de website: www.audiclaim.nl.

Forumreacties (7)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 25-09-2015 08:28
  Sommige sportievere motoren van Volkswagen AG (VW, Audi, Seat en Skoda) verbruiken na 80.000 kilometer zoveel olie dat de kans groot is dat de motor beschadigd raakt. Een bekend probleem voor Volkswagen-Audi: in Amerika heeft het concern dit geschikt. Maar hoe zit dit in Nederland?

  Maandag 28 september in Radar, 20:30 uur, NPO 1
 • M
  • MichielFRL
  • 25-09-2015 16:55
  Bij de 2.0 TFSI moet je bij sportief rijden bijna net zoveel olie als benzine tanken.
  Bekend probleem inderdaad!
 • I
  • igen
  • 25-09-2015 18:24
  Alle, maar dan ook echt alle, TFSI motoren hebben (of krijgen) problemen. Dat valt blijkbaar niemand op. Vroeger zou dat een "productiefout" zijn en werd alles netjes hersteld. Tegenwoordig draait het alleen maar om geld. Niemand wordt ervoor gestraft en de industrie liegt en bedriegt vrolijk verder.
Alle reacties (7)

Ook interessant