Kan je zwangerschap voorkomen met een computer van 345 euro?

Zwangerschap voorkomen met een computer met de zekerheid van de pil: dat belooft de Lady-Comp. Je zou geen bijwerkingen hebben en de methode zou '100% natuurlijk en hormoonvrij' zijn. Klopt dat wel?

De Lady-Comp is een apparaat dat 'precies weet wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet'. Het werkt volgens de fabrikant heel simpel. Je houdt een temperatuurmeter dertig tot vijftig seconden in je mond. Die meet je temperatuur 'met een sensor onder je tong'. 'Op basis daarvan kan hij een bepaald temperatuursbeeld zien en dat vergelijkt hij met andere metingen die je al hebt.' Volgens de fabrikant is het apparaat even betrouwbaar als de anticonceptiepil. 'In zeven van de duizend gevallen kan er bij goed gebruik een zwangerschap ontstaan', aldus een medewerker. Het apparaat kent een vanafprijs van 345 euro.

Rik van Lunsen is seksuoloog en voorzitter van Stichting Anticonceptie Nederland. Hij legt uit dat de temperatuurmethode al heel oud is. 'Vlak na de ovulatie stijgt de lichaamstemperatuur kort met een halve graad. Het eitje dat vrijkomt blijft 24 uur in leven. Dan ben je dus vruchtbaar. Zaadcellen overleven zeven dagen. Dus vanaf zeven dagen vooraf tot aan twee dagen na de eisprong is er kans op bevruchting.'

Lady-Comp net zo betrouwbaar als pil?

Van Lunsen zegt dat de Lady-Comp nooit zo betrouwbaar kan zijn als de anticonceptiepil. 'Het kan nooit een exacte voorspelling zijn, het is Russische roulette. De Lady-Comp is een prima methode als je het niet erg vindt om zwanger te worden.' Als je de anticonceptiepil perfect gebruikt, is de kans op een zwangerschap minstens tien keer kleiner dan als je de Lady-Comp perfect gebruikt, aldus Van Lunsen.

Reactie Lady-Comp

'De cijfers over de betrouwbaarheid van de pil zoals die van de Lady-Comp zijn gebaseerd op meerdere onafhankelijke onderzoeken. Iedere methode heeft zijn 'faalmomenten', daarom spreken we over een theoretische en een praktische betrouwbaarheid. De theoretische betrouwbaarheid van de pil is 99,5 - 99,9% en die van de Lady-Comp is 99,3%. Dan heb je nog een praktische betrouwbaarheid (dat is wat in deze stelling bedoeld wordt), die is bij de pil ook volgens officiële cijfers 90-92%, en bij de Lady-Comp 96,4%. Dus is de Lady-Comp in praktijk zelfs betrouwbaarder dan de pil. Dit heeft alles te maken hoe een vrouw met een methode omgaat.'

Meer over:

Ook interessant