toggle menu

Kinderen krijgen te veel suiker

's Ochtends ontbijten de kinderen met een bakje ontbijtgranen, speciaal voor kinderen. Als lunch geef krijgen ze een boterham met hagelslag. Tussendoor nog een pakje sap en een koek, en dan 's avonds na het eten een toetje. Waarschijnlijk is dit qua eten helemaal geen gekke dag dag voor de meeste kinderen. Wist je dat ze dan veel te veel suiker binnenkrijgen?

De meeste kinderen eten per jaar hun eigen lichaamsgewicht aan suiker. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om maximaal tien procent van je dagelijkse energiebehoefte uit vrije suikers te halen. Vrije suikers zijn suikers die zijn toegevoegd aan producten en de suikers in vruchtensappen, siropen en honing.

Nog beter zou het zijn als het maximaal vijf procent is. Hoeveel is dat dan precies? Een kind tussen de 5 en 10 jaar heeft ongeveer 1500 kilocalorieën nodig. Vijf procent komt dan overeen met ongeveer 17 gram suiker, dat zijn 4 of 5 theelepels suiker per dag.

Veel producten, en juist die voor kinderen, bevatten zoveel suiker, dat kinderen met één of twee producten al aan hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zitten. Bijvoorbeeld wanneer ze een pakje multivitaminesap drinken, daar zit vaak zoveel suiker in dat die 17 gram met 1 drankje binnen is.

De gevolgen van teveel suiker zijn alom bekend, in Nederland is 1 op de 8 kinderen te zwaar. Volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid van de Vrije Universiteit Jaap Seidell krijgen kinderen veel meer suiker binnen dan ouders denken. Dat komt onder andere doordat producten voor kinderen vaak meer suiker bevatten dan producten voor volwassen.

Kijk je bijvoorbeeld naar een pak cornflakes, dan zit daar 8 gram suiker per 100 gram in. Wanneer je een pak ontbijtgranen voor kinderen bekijkt, zit daar soms wel 37 gram suiker per 100 gram in. Dat is meer dan een derde suiker in een pak. Seidell adviseert dan ook om geen producten te kopen die speciaal voor kinderen zijn bedoeld. Dat is minder leuk en misschien zelfs saaier, maar waarom zou je kind iets anders eten dan jij?

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant