Private lease: wel zo voordelig?

Het klonk zo aantrekkelijk: voor 225 euro per maand rondrijden in een gloednieuwe Volkswagen UP. Geen onverwachte garagerekeningen meer en je weet precies wat je uitgeeft aan een auto. Desondanks vindt Frank Bagnay uit Haren private leasen een dure grap.

Kinderen de deur uit en je bent toe aan een kleinere auto. Frank Bagnay en zijn vrouw gingen in de zomer van 2014 shoppen voor een nieuwe auto. Tijdens een bezoekje aan een showroom in Groningen liepen ze tegen een milieuvriendelijke Volkswagen UP aan op aardgas (CNG). Een nieuwe auto met weinig onderhoud voor een vast bedrag van 225 euro per maand. Ze hoefden alleen het aardgas nog te betalen.

'Ik moet eerlijk toegeven we hebben veel te snel beslist en hadden beter de voor- en nadelen moeten afwegen', zegt Frank Bagnay. Een handtekening was zo gezet onder een private leasecontract van vier jaar.

Leasen kan interessant zijn

De Consumentenbond rekende uit dat private lease interessant kan zijn voor mensen die geld moeten lenen voor een nieuwe auto. 'Het kan hartstikke interessant zijn een nieuwe auto te leasen, maar niet voor iedereen', zegt Joyce Donat. 'En vind je het belangrijk om in een nieuwe auto te rijden. Of is een tweedehands ook goed? Dat is altijd voordeliger.'

Kleine lettertjes van de leasemaatschappij

'Mensen stappen enthousiast in private lease vanwege het gemak en leasemaatschappijen beloven gouden bergen. De kleine lettertjes zijn heel belangrijk. Mensen stappen daar makkelijk overheen. Ook als ze hun contract voortijdig willen beëindigen. De Consumentenbond ziet veel klachten dat consumenten boetes en een afkoopsom moeten betalen. Dat zijn vaak hoge kosten. Het staat in de voorwaarden, maar dat realiseren mensen zich vaak niet', zegt Joyce Donat.

Herberekening van je kilometerbundel

Ook Frank krijgt te maken met de kleine lettertjes. Twee jaar na de aanschaf wordt zijn vrouw ernstig ziek en moeten ze vaak op- en neer rijden naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Amsterdam. Dan gaat het hard met de kilometers. Frank mocht 10.000 kilometer per jaar rijden. Ga je daar overheen dan betaal je 4,29 eurocent per kilometer extra. En rijdt je 10 procent meer kilometers dan afgesproken dan gaat de leasemaatschappij de kilometerbundel 'herberekenen'.

1920 euro extra aan leasekosten

In het geval van Frank moet hij een kilometerbundel van 15.000 kilometer per jaar afsluiten. Maar je mag het aantal kilometers niet slechts één jaar verhogen, maar met terugwerkende kracht over de hele looptijd van het contract. Frank zou dan 40 euro per maand meer moeten betalen. Dat komt neer op 1920 euro extra.

Klantonvriendelijk leasecontract

'Het is oneerlijk. De leasemaatschappij weet dat hij in de eerste twee jaar niet zo veel kilometers heeft gereden en dan moet hij ervoor betalen. Misschien dat dit aan het eind van het contract wordt verrekend, maar je moet het eerst voorschieten. Klantonvriendelijk en oneerlijk', zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Middelen niet toegestaan

Ook is het niet toegestaan om het aantal kilometers te middelen over de looptijd van het contract. Dus het ene jaar 15.000 kilometer en het tweede jaar 5000 kilometer, zodat je 10.000 kilometer per jaar rijdt. Frank informeert naar de kosten om het leasecontract voortijdig te beëindigen. Maar die kosten zijn fors. Twee jaar vóór het aflopen van het contract betaalt hij 1864 euro. Hij denkt slim te zijn en een jaar te wachten met opzeggen. 'Omdat ik er in mijn logica vanuit ging dat hoe langer je in het bezit bent van zo'n leaseauto er richting einde contract een steeds gunstiger aanbod gedaan zou worden. Dat is in de praktijk dus niet het geval.'

Helaas. Eén jaar voor het aflopen van zijn vierjarige leasecontract moet hij nog 1555 euro betalen. Zelfs een half jaar voor einde contract moet hij nog 1237 euro ophoesten. Dat is bijna hetzelfde bedrag als zes maanden doorrijden. Hij besluit zijn contract uit te dienen. 'Als ik dit van te voren had geweten was ik er nooit aan begonnen. Private leasen één keer en nooit meer.'

Tweede auto gekocht

Vanwege de vele ritjes naar het ziekenhuis in Amsterdam hebben ze uiteindelijk een tweede auto gekocht, zodat ze niet over de 10.000 kilometerbundel gaan. Ook zijn ze één keer met hun leaseauto naar het buitenland op vakantie geweest. Dan gaat het hard met je kilometerbundel. Ze hebben de VW vervolgens bijna drie maanden niet gebruikt om niet te hoeven bijbetalen.

Private-leasedealer enige winnaar

'De enige winnaar is Volkswagen-dealer. Ik heb in vier jaar tijd bijna 11.000 euro betaald voor deze UP. De nieuwprijs was ruim 12.000 euro. Na vier jaar is de auto nog dik 6000 euro waard. In de afgelopen jaren is de auto twee keer naar de garage geweest voor een beurtje. Na vier jaar moet je de auto inleveren en heb ik bijna 11.000 euro betaald en zit ik zonder auto. Als jezelf een auto had aangeschaft had je nog een restwaarde gehad van 6000 tot 7000 euro. Leasen is een stuk onvoordeliger dan als je de auto zelf gekocht had met je spaargeld', rekent Frank Bagnay voor.

Lees ook: Tien tips bij het afsluiten van een private leasecontract

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant