toggle menu

Radar checkt: Ardanta-polis van 100 gulden uit 1934 nu 50 euro waard

Theo Janssens uit Deventer vindt een polis van zijn pas overleden moeder, die nog niet uitgekeerd is. Het gaat om een levensverzekering van de Algemeene Friesche Levensverzekering Maatschappij die in 1934 door de opa van Theo is afgesloten. Toentertijd was de polis gewaardeerd op 100 gulden, een mooi bedrag om vroeger een begrafenis mee te bekostigen. Volgens Ardanta is de polis nu 50 euro waard.

De polis bleek -na een zoektocht van Theo- op dit moment in het beheer te zijn van verzekeraar Ardanta. De klantenservice geeft na aandringen van meneer Janssens toe dat Ardanta verantwoordelijk is voor het uitkeren van de bejaarde polis. 50 euro zou de levensverzekering nu waard zijn. Meneer Janssens vertrouwt het niet en wil weten waar de 50 euro op gebaseerd is. Daar krijgt hij geen antwoord op. Fons duikt erin.

2711 in plaats van 50 euro

Fons gaat het uitzoeken en neemt contact op met financieel adviseur Jeroen Wolfsen van MoneyWise. Wolfsen geeft aan dat Ardanta geen rekening houdt met artikel 25, beschreven op de achterkant van de polis. Daarin staat vermeld dat de waarde van de polis ieder jaar met 5 procent stijgt als de verzekeraar winst boekt. Dat zou betekenen dat Ardanta 2711 euro aan meneer Janssens moet uitkeren. Fons belt Ardanta op met de vraag waar het grote verschil vandaan komt.

Ardanta laat weten dit artikel 25 anders te lezen. Zijn zegt de uitkering uit coulance te verhogen, maar niet tot een bedrag van 2711: 'Wij zijn bereid de uitkering van € 45,- te verhogen met de maximaal mogelijke winstbijschrijving volgens deze polis, 25 jaar x € 2,26 = € 101,50.' Zo kom je dus op een bedrag van € 146,50.

Lees de volledige uitleg van Ardanta

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant