Radar Checkt! Gedwongen op straat slapen door gemeente

Gemeenten zien daklozen zonder psychische problemen of verslaving vaak als 'zelfredzaam'. Dat betekent dat zij niet in de opvang mogen slapen en daarom soms noodgedwongen op straat de nacht doorbrengen. 

Gedwongen de straat op: het overkwam de 25-jarige Ali Sheikh Shouk. Ali is geboren in Syrië en vluchtte zes jaar geleden naar Nederland. Hier woonde hij een aantal jaar in Schiedam en daarna in Maastricht, waar hij ook werkte. Toen hij zijn tijdelijke woning verloor, moest hij van de gemeente Maastricht terug naar Schiedam. Daar had hij langer gewoond en dus moest hij bij die gemeente om hulp vragen, maar ook in Schiedam (onderdeel van de gemeente Vlaardingen) kreeg hij geen hulp. 

Ali spreekt vloeiend Nederlands, heeft geen fysieke of mentale ziekte en is niet verlaafd aan alcohol of drugs. Daarom vond de gemeente Vlaardingen hem 'zelfredzaam.' Toen de coronaopvang in mei sloot, was hij aangewezen op zijn netwerk om hem te helpen, maar dat netwerk had hij niet. 'Mijn familie woont in Syrië, moet ik dan terug naar Syrië?', vraagt Ali zich af. 

Vicieuze cirkel

Verslaggever Fons Hendriks besluit op onderzoek uit te gaan. Hoe kan het dat geen enkele autoriteit Ali wil of kan helpen? Hij zoekt antwoorden bij Rina Beers, beleidsmedewerker bij opvangvereniging Valente. 'Er is terughoudendheid bij gemeenten om zich te verbinden aan burgers zonder vaste woonplaats, maar als je iemand niet helpt, dan gaan de schulden vanzelf groeien. Je komt in een vicieuze cirkel waar je zelf niet uit kunt komen, je hebt de overheid nodig om daaruit te komen.' 

Gemeente Vlaardingen

Ali klopte aan bij de gemeente Maastricht, Arnhem en Groningen. Iedere gemeente stuurde hem terug naar Vlaardingen, waar hij meerdere keren het stadhuis binnenstapte voor hulp, maar altijd zonder resultaat weer naar buiten kwam. Dus klopt ook Fons bij deze gemeente aan. 'We willen niet dat zelfredzame daklozen de plek innemen van daklozen die dat niet zijn', verklaart Jacky Silos-Knaap, wethouder zorg, jeugd, onderwijs, diversiteit en maatschappelijke participatie. 

'Nu de coronacrisis tot een eind aan het komen is, krijgen wij minder geld van Den Haag om daklozenopvang te regelen', vervolgt de wethouder. Toch ziet ze ook een probleem in het zelfredzaam verklaren van daklozen: 'Ik lig er soms van wakker. Er klopt niets van de term zelfredzaam en daar moeten we opnieuw naar gaan kijken.' 

Inmiddels heeft Ali via een flexwonenproject een woning gevonden in Schiedam waar hij twee jaar mag blijven.

Meer over: