Radar checkt: Nooit meer een kater met Zober!-pil?

'Ik drink nooit meer!', denk je als je wakker wordt na een gezellige avond. Wat zou het mooi zijn als er een pil is die ervoor zorgt dat de gevreesde kater de volgende dag uitblijft. En die pil is er, en hij heet: Zober!. Maar werkt het 'medicijn' ook echt? Fons neemt de proef op de som...

'Fris je bed uit!' zegt de slogan van anti-katerpil van Zober!. Maar is dat ook zo? Verslaggever Fons Hendriks zoekt het uit in Radar checkt.

Experiment

Samen met Eva Ehrlich, onderzoeker van Het Trimbos-instituut, neemt Fons de proef op de som. Hij doet  een experiment met de antikaterpil van Zober! en een placebo, hierin zit geen werkende stof. Fons drinkt twee avonden dezelfde hoeveelheid alcohol, in dezelfde omgeving en onder ongeveer dezelfde omstandigheden. Hij weet niet op welke avond hij de Zober!-pillen slikt en op welke avond de placebo. De volgende dag kijkt Fons hoe erg zijn kater is. Is er verschil?

Groene thee heeft mogelijk effect

Wat gebeurt er eigenlijk precies met je lichaam als je een kater hebt? Volgens Ehrlich reageert je lichaam op vochttekort, op afbraakproducten van alcohol en op de chemische toevoegingen in alcohol. Antikater pil Zober! is een voedingssupplement. Een tablet bevat 294 mg groenethee-extract zonder cafeïne. Dit is het hoofdbestanddeel. Daarbij zitten de hulpstoffen cellulose, primogel, polyvidon en magnesiumstearaat in het tablet. Je moet na het drinken evenveel pillen slikken als het aantal eenheden alcohol dat je hebt gedronken. Onderzoeker Eva gelooft dat de groenethee-extracten in alcohol mogelijk iets kunnen doen om het kater gevoel te verminderen.

Tien pillen slikken

Fons drinkt op beide avonden drie speciaalbiertjes (dat staat gelijk aan zes glazen bier) en vier eenheden Sambuca. In totaal moet hij na het drinken 10 pillen Zober! slikken om zijn katergevoel te verminderen.

De eerste ochtend na het drinken voelt Fons zich verre van fris. Met een zwaar hoofd komt hij uit bed. Hij voelt zich beroerd. Hij heeft niet het gevoel dat de pillen werken en hoopt dat dit de placebopillen zijn. Vijf dagen later gaat hij onder toezicht van Ehrlich opnieuw dezelfde tien eenheden alcohol drinken. Maar ook die ochtend voelt Fons zich niet goed en heeft hij gewoon een kater.

Goed om een kater te hebben

Op naar het Trimbos. Wanneer heeft Fons de placebo en wanneer de antikaterpil Zober! genomen? Wat blijkt: Fons heeft de eerste avond de placebo gehad en de tweede avond de antikaterpil. Ehrlich vindt het eigenlijk niet erg dat Fons twee keer een kater heeft gehad. Volgens haar is het een soort natuurlijke rem. Het is goed dat je nadelige consequenties ondervindt van alcohol. Anders loop je kans om veel vaker zulke grote hoeveelheden alcohol te nemen.

Reactie Zober!

Natuurlijk hebben wij de ontwikkelaars van de antikaterpil Zober! gevraagd om een reactie. De fabrikant zegt het spijtig te vinden dat het bij Fons niet heeft gewerkt, maar dat het klantenbestand wel tevreden is met het resultaat. Die klanten hebben wij helaas niet kunnen spreken. Wij kunnen maar een advies geven: Drink gewoon niet zoveel, dan is de kans op een kater een stuk kleiner.

Meer over:

Forumreacties (2)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 17-12-2018 15:10
  Zober, de antikaterpil, zou ervoor moeten zorgen dat je na een feestelijke avond wakker wordt zonder kater. Is het te mooi om waar te zijn? Fons ging het experiment aan.

  Maandagavond 17 december 2018 om 20:30 uur op NPO1
 • R
  • reggie2
  • 17-12-2018 15:11
  Je kan er ook voor kiezen jezelf niet klem te zuipen. Heb je ook geen kater :-)
Alle reacties (2)

Ook interessant