toggle menu

Radar checkt: Patiënt regelmatig onterecht geweigerd bij huisartsoverstap

Mensen die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig ten onrechte geweigerd. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt na een enquête onder huisartsen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiëntenfederatie Nederland gaan samen met de ACM de richtlijnen voor overstappen beter onder de aandacht brengen.

Radar besteedde meerdere keren aandacht problemen bij de overstap naar een andere huisarts. In de uitzending van 28 januari het verhaal van Corina Suciu. Zij had geen klik met haar huisarts en ging op zoek naar een nieuwe. Die zoektocht duurde erg lang, maar na de uitzending van Radar was er toch goed nieuws voor Corina. In maart 2018 vertelden Elske en Wilko hun verhaal bij Radar. Zij waren na een verhuizing op zoek naar een huisartsenpraktijk in hun nieuwe woonplaats.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over huisartsen? Volg dan het onderwerp 'Huisarts'

Volgens Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, zijn patiënten vrij in hun keuze. Voor huisartsen is het niet toegestaan om onderling afspraken te maken die een overstap belemmeren.

Duidelijkheid in regels voor huisartsen

In de nieuwe brochure 'Wisselen van huisarts' staat op welke gronden een huisarts een patiënt mag weigeren. Dat kan bijvoorbeeld als de praktijk vol is, of als er een te grote reisafstand is tussen patiënt en huisarts. Werkgebieden onderling verdelen is in de Mededingingswet verboden. Het alleen aannemen van patiënten uit een bepaald postcodegebied is dus niet toegestaan.

Eén op de vijf artsen zegt onterecht nee tegen een nieuwe patiënt. Uit een onderzoek van de ACM onder huisartsen komen verschillende redenen naar voren waarom een patiënt geweigerd wordt. Het blijkt dat een weigering vaker voorkomt bij artsen die niet goed op de hoogte zijn van de regels. Doktoren geven ook aan het soms niet netjes te vinden om patiënten van een andere arts over te nemen. 94% van de huisartsen vindt wel het belangrijk dat patiënten zelf een praktijk kunnen kiezen.

Of praat mee op het forum

Ook interessant