Radar checkt: Pinautomaat te hoog voor invaliden

Riena Vos zit in een rolstoel. Ze kan niet goed bij de geldautomaat van de plaatselijke Rabobank in Almkerk. Hij hangt te hoog en ze kan het display niet lezen. Ze heeft hierover geklaagd bij de bank en die komen met de volgende oplossing: een bankmedewerker wil wel voor haar pinnen. Riena is graag zelfstandig en is het niet eens met dit idee. 'Er zijn in Nederland zoveel mensen die in een rolstoel zitten of minder validen zijn ze houden er geen rekening mee', zegt ze boos. Riena komt op voor alle mindervaliden in Nederland en schakelt de hulp in van Fons Hendriks.

In strijd met VN-verdrag

Riena heeft volgens het College van de Rechter van de Mens gelijk en is deze handelswijze in strijd met het VN-verdrag. Adriana van Dooijeweert zegt dat iedereen gelijk behandeld moet worden en dat iedereen zelfstandig geld moet kunnen pinnen, dus zonder hulp. “Mensen met een beperking horen volledig en vrij deel te kunnen nemen aan de samenleving.”

'Geen structureel probleem'

Fons gaat verhaal halen bij de banken. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwijst hem door naar de Betaalvereniging Nederland. Die zeggen: 'het is geen structureel probleem.' Maar Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte begrijpt de houding van de banken niet. Zij krijgen veel klachten binnen van mensen die niet zelfstandig kunnen pinnen. De Rabobank vindt het heel vervelend voor de gedupeerden. Ze gaan kijken of ze een opstapje kunnen maken, zodat Riena zelfstandig kan pinnen. 

Geldmaat

Vanaf 2019 worden de geldautomaten van ABN Amro, ING en Rabobank langzaam omgewisseld voor de gele Geldmaat. De vraag is, worden deze pinautomaten geplaatst p een plek die beter bereikbaar is voor mindervaliden en slechtzienden? Het College voor de Rechten van de Mens en Ieder(in) doen daarom een oproep: Meld je problemen met verkeerd of te hoog geplaatste geldautomaten. Dan kunnen zij dit meenemen in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) en dit punt op de agenda zetten. Hierbij zit ook de NVB en die laat aan de banken weten of ze landelijke maatregelen moeten nemen na dit overleg.

Forumreacties (47)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 12-11-2018 17:29
  Riena zit in een rolstoel. Ze kan niet goed bij de geldautomaat van de plaatselijke Rabobank in Almkerk. Hij hangt te hoog en ze kan het display niet lezen. Ze heeft hierover geklaagd bij de bank en die komen met de volgende oplossing: een bankmedewerker wil wel voor haar pinnen. Riena is graag zelfstandig en is het niet eens met dit idee. 'Er zijn in Nederland zoveel mensen die in een rolstoel zitten of minder validen zijn ze houden er geen rekening mee', zegt ze boos. Riena komt op voor alle mindervaliden in Nederland en schakelt de hulp in van Fons Hendriks.

  Vind jij dat Riena een punt heeft?

  Maandag 12 november in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
 • C
  • Cornelis7
  • 12-11-2018 17:39
  Mag een bankmedewerker wel voor haar pinnen volgens de voorwaarden van haar eigen bank?
  Haar pincode kan dan immers bekend worden bij die bankmedewerker.
 • E
  • Erthanax
  • 12-11-2018 17:52
  En is die bankmedewerker ook aanwezig als Riena buiten kantooruren geld wil opnemen?
Alle reacties (47)

Ook interessant