toggle menu

Radar checkt: Vanillevla zonder vanille

In de vanillevla van onder andere Jumbo zit geen echte vanille. Dit is voor velen geen verrassing, omdat het met kleine lettertjes staat aangegeven op de achterkant van het pak vla. Desalniettemin vindt Fons het onbegrijpelijk dat op de vlaverpakking met koeienletters ‘vanille’ mag staan, als het helemaal geen vanillevla is. Hij zoekt het uit.

Foodwatch start een klachtenprocedure bij de Reclame Code Commissie naar aanleiding van de Radar-reportage over vanillevla. Voedselwaakhond Sjoerd van de Wouw vindt dat het om misleiding gaat als vla een benaming heeft van een product dat er helemaal niet in verwerkt is. 'Als consument heb je het recht op bescherming tegen misleiding, maar je krijgt die niet. Fabrikanten denken er mee weg te kunnen komen. Dat moet nu echt stoppen.'

De NVWA grijpt niet in, omdat de volksgezondheid niet in het gedrang komt. Wel stelt de NVWA het volgende op haar website over misleidende productnamen: 'De productnaam of de afbeelding op een verpakking of etiket hoeft niet exact overeen te komen met de inhoud van het product. Maar zowel de productnaam als een afbeelding moet zodanig gekozen zijn dat de consument niet wordt misleid. Zo zal een product met de benaming 'zalmsalade' ook daadwerkelijk zalm als ingrediënt moeten hebben.' Dit is voor Foodwatch voldoende aanleiding om een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.

Reactie van Jumbo

Ook interessant