toggle menu

Radar checkt: Vanillevla zonder vanille

In de vanillevla van onder andere Jumbo zit geen echte vanille. Dit is voor velen geen verrassing, omdat het met kleine lettertjes staat aangegeven op de achterkant van het pak vla. Desalniettemin vindt Fons het onbegrijpelijk dat op de vlaverpakking met koeienletters ‘vanille’ mag staan, als het helemaal geen vanillevla is. Hij zoekt het uit.

update 19 jun 2019, 2:00 uur
Producenten doen toch een aanpassing

Producenten van 'vanillevla' hebben na het oordeel van de Reclame Code Commissie, dat het misleidend is om vla zonder vanille 'vanillevla' te noemen, uiteindelijk toch besloten om de naam of het product zelf aan te passen.

De NVWA grijpt niet in, omdat de volksgezondheid niet in het gedrang komt. Wel stelt de NVWA het volgende op haar website over misleidende productnamen: 'De productnaam of de afbeelding op een verpakking of etiket hoeft niet exact overeen te komen met de inhoud van het product. Maar zowel de productnaam als een afbeelding moet zodanig gekozen zijn dat de consument niet wordt misleid. Zo zal een product met de benaming 'zalmsalade' ook daadwerkelijk zalm als ingrediënt moeten hebben.' Dit is voor foodwatch voldoende aanleiding om een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.

Reactie van Jumbo

Ook interessant