Radar Checkt! Woonstichting De Key gooit studenten op straat

Woonstichting De Key wil zo snel mogelijk 250 studenten uit hun woningen aan de Bergwijkdreef in Diemen sturen. De studenten hebben een campuscontract tot eind 2022, maar in oktober vorig jaar liet De Key weten dat zij in juni 2021 al weg moesten zijn. Verslaggever Fons Hendriks ging bij hen langs. 

Schitterend zijn de woningen niet: Fons vindt schimmel, slechte Wifi en kapotte verwarming. Maar het is in de regio Amsterdam moeilijk een andere woning te vinden. 'Het heeft heel lang geduurd voordat ik deze woning had', zegt Floor Duinstra, een van de studenten van de Bergwijkdreef. 

De Key geeft in een e-mail aan de woningen een 'nieuw leven' te willen geven. In ruil daarvoor krijgen de studenten een vergoeding van tweeduizend euro en een voorrangsregeling op andere woningen van De Key. Daar nemen de studenten geen genoegen mee: 'We hebben recht op de minimale verhuiskosten van 6.334 euro, dat is wettelijk vastgesteld', zegt Floor. 'Hoe De Key bij die tweeduizend euro komt, hebben ze ons niet uitgelegd', vult Berke Yasar, een van de andere studenten, aan. 

Reactie van De Key 

De situatie aan de Bergwijkdreef lijkt een los incident, maar Fons gaat op onderzoek uit en komt erachter dat ook huurders aan de Wenkebachweg, de Heemstedestraat en in de Columbusbuurt geen (of te laat) vergoedingen kregen waar zij recht op hadden van De Key.

Op naar het hoofdkantoor van De Key, waar Fons na een uur wachten het hoofd communicatie van De Key te spreken krijgt. Maar het is een kort gesprek, De Key wil niet reageren zolang er nog een rechtszaak loopt met de studenten van de Bergwijkdreef. Fons wordt weggestuurd.

Reactie uit Den Haag

Dus gaat hij op zoek naar antwoorden bij de politiek: 'Het is belangrijk dat wooncorporaties zich aan de wet houden', zegt Tweede Kamerlid Daniel Koerkhuis (VVD). 'Als ze dat niet doen, wil ik daar ook kamervragen over stellen.' En de antwoorden op die kamervragen zijn binnenkort te vinden op deze website. En wat betreft de studenten van de Bergwijkdreef, zij moeten de uitspraak van de rechter afwachten. 

Meer over: