toggle menu

Radar checkt: Zijn noten van Albert Heijn Puur Natuur wel biologisch?

Belinda Maas uit Haarlem wil weten of de producten van Puur Natuur van de Albert Heijn biologisch zijn, maar zij kwam erachter dat geen enkel product van Puur Natuur een SKAL-code op de verpakking heeft staan. De producenten van de noten, Intersnack en Menken Orlando, waren niet terug te vinden op de website van keurmerk SKAL. Belinda nam contact op met Radar. 'Ik wil extra betalen omdat het biologische noten zijn, maar als blijkt dat ze helemaal niet biologisch zijn, dan voel ik mij bedrogen.'

Op de plastic verpakking staat dat de amandelen, walnoten, hazelnoten en dadels van Puur Natuur biologisch zijn. Dit wordt aangevuld door het groene SKAL-keurmerk. Op de website van het Voedingscentrum is een voorbeeld van dat keurmerk te vinden.

Controleren bij SKAL

Als je als consument wilt controleren of het product daadwerkelijk biologisch geproduceerd is, dan kan je de website van SKAL bezoeken. SKAL is een overheidsinstantie die de betrouwbaarheid van biologische producten moet controleren en garanderen. Ieder biologisch product moest een SKAL-code op de verpakking hebben staan, die je kan invoeren in het zoeksysteem van SKAL.

Sinds 2012 is het niet meer verplicht om een SKAL-code op de verpakking te tonen. De bedrijfsnaam zou voldoende moeten zijn, omdat deze geregistreerd is als biologisch bedrijf in het SKAL-register. Bij Puur Natuur was beide niet het geval.

Reacties van Albert Heijn en BioNext

Verslaggever Fons belt voor een reactie naar Albert Heijn, of de winkelketen meer weet over de herkomst van Puur Natuur. Helaas gaf de retailer niet thuis en heeft zij ook niet teruggebeld. BioNext, een lobbyorganisatie die biologische bedrijven vertegenwoordigt in Nederland, reageerde wel. De organisatie vindt het een schande dat Puur Natuur biologische producten beweert te verkopen, maar dat het keurmerk niet te herleiden is.

Verkeerd in het systeem van SKAL

Vervolgens belt Fons SKAL op en met vraag om uitleg. 'Het is een fout in ons systeem. De bedrijven die produceren voor Puur Natuur zijn SKAL-gecertificeerd. Zij staan alleen nog niet juist in ons systeem. Wij gaan het zo snel mogelijk aanpassen.'

Producent Intersnack bevestigt het bericht. Zij produceren biologische noten en hebben het SKAL-certificaat. 'Het gaat alleen om een registratiefout, u hoeft niet te twijfelen aan het biologische aspect van onze producten.'

Wanneer BioNext hoort dat het om een fout gaat, komt de organisatie terug op zijn vorige statement. De producten van Puur Natuur zijn volgens de lobbyorganisatie biologisch, omdat de producten SKAL-gecertificeerd zijn.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant