toggle menu

Sterilisatie met Essure

In Nederland wordt ruim de helft van de sterilisaties bij vrouwen uitgevoerd volgens de Essure-methode. Dat zijn er, sinds het product op de markt is, zo'n 30.000. Inmiddels ervaren ook steeds meer vrouwen de nadelen van de methode. Terwijl deze bij gynaecologen juist bekend staat als een vrouwvriendelijke methode. Hoe zit dat?

Bij een Essure-behandeling plaatst de gynaecoloog in beide eileiders een veertje van 4 centimeter. Dit veertje zorgt voor een ontstekingsreactie van het lichaam, waardoor de eileider vanzelf dichtgroeit. Als de procedure goed verloopt, is de vrouw na 3 maanden definitief gesteriliseerd. De gehele behandeling duurt maar 15 minuten en kan zonder narcose worden uitgevoerd.

Vage klachten, ernstige gevolgen

Veel vrouwen krijgen na de ingreep echter diverse, vage klachten. Ze hebben pijn in hun bekken en hun rug, stemmingswisselingen, extreme vermoeidheid, verkrampte gewrichten waardoor ze handen, armen of benen niet meer goed kunnen gebruiken, hevige bloedingen en misselijkheid. De klachten zijn zo erg, dat uiteindelijk de eileiders of zelfs de gehele baarmoeder verwijderd moet worden. Op facebook is er een besloten groep van vrouwen die problemen hebben (gehad) met Essure. Deze telt inmiddels al 700 leden.

Het duurt vaak lang voordat de artsen de link leggen tussen de klachten en Essure. Ook tijdens de voorlichting over de plaatsing wordt weinig gesproken over de risico's. Hierdoor lopen veel vrouwen lang door met vage klachten die ze zelf, of hun arts, niet direct associëren met de sterilisatie.

IGZ deelt Amerikaanse zorgen niet

In Amerika is ook veel aandacht voor de problemen met Essure. Daarom heeft de Amerikaanse inspectiedienst, de FDA, vorige week extra maatregelen aangekondigd. Zo moet er, net als op sigarettenpakjes, een waarschuwing op de verpakking komen over de mogelijke gevolgen. Ook komt er een checklist die zowel door de patiënt als de arts wordt doorlopen vóórdat de veertjes geplaatst worden. En de FDA eist dat de fabrikant, Bayer, extra onderzoek doet naar de mogelijke gevolgen van Essure.

Opvallend is dat de Nederlandse inspectiedienst IGZ (Inspectie voor de Gezondheidszorg) niet gealarmeerd is. Volgens deze organisatie zijn er in Nederland maar 2 of 3 klachten per 1000 sterilisaties met Essure. Maar de veertjes zijn bij 180 vrouwen al verwijderd. Bovendien zijn ontzettend veel vrouwen die wel de problemen ondervinden, maar zich (nog) niet gemeld hebben bij de IGZ.

In Nederland worden gynaecologen inmiddels opgeleid om de veertjes te verwijderen. Want als je ze niet goed verwijderd knappen ze, met alle gevolgen van dien.

Meld klachten

IGZ en Radar roepen alle vrouwen op om hun klacht te melden. Hoe meer vrouwen hun klachten melden, hoe beter hun beeld van de omvang van het probleem wordt. Ga daarvoor naar: www.landelijkmeldpuntzorg.nl

Ook kun je je melden bij de Facebookpagina voor vrouwen met Essure-klachten.

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant