toggle menu

Studenten in de problemen door coronacrisis

De coronacrisis raakt iedereen, ook studenten. Hogescholen en universiteiten zijn dicht, veel lessen gaan niet door en van inkomsten uit een bijbaantje of stagevergoeding is nu ook vaak geen sprake. 

De Landelijke Studenentvakbond LSVB heeft samen met de FNV een meldpunt ingericht voor studenten die problemen ondervinden tijdens deze crisis  Daar zijn inmiddels ruim 1400 meldingen binnengekomen die voornamelijk gaan over inkomen, studieschuld en huur. 

Veel zorgen onder studenten

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg ziet veel zorgen onder studenten. Het merendeel van de studenten maakt zich zorgen over uitloop of weet nu al dat ze gaat uitlopen. Dit komt omdat praktijkstages niet door kunnen gaan maar bijvoorbeeld ook omdat het online onderwijs toch niet van de grond komt. 

Studieschuld loopt op

Inmiddels heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs Cultuur en Wetenschap de leenmogelijkheden voor studenten verruimd zodat ze hun huur en studie kunnen blijven betalen. Maar dat extra bijlenen zorgt ervoor dat de studieschuld ook oploopt.

GroenLinks is van mening dat studenten hiervoor gecompenseerd moeten worden. Het extra collegegeld (HO en WO) of lesgeld (MBO) dat zij moeten betalen vanwege de vertraging, moeten zij terugbetaald krijgen. Daarnaast moet er een noodregeling komen voor studenten die inkomsten uit werk of stages mislopen. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld is in de studio om dit voorstel toe te lichten.

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant