toggle menu

Tv-uitzending 02-09-2019

De zeewarmtecentrale in de Haagse wijk Duindorp moet huizen duurzaam verwarmen. Het kampt alleen al jaren met storingen. Gaat daar wat aan gebeuren? En: de buurtapp Nextdoor moet je helpen om contact te houden met je buren, maar lijkt juist inbrekers in de hand te werken.

Hele wijk in de kou door falend warmtepompsysteem

De Haagse wijk Duindorp doet al jaren mee aan een duurzaamheidsproject met een zeewaterwarmtecentrale. Die onttrekt energie uit de warmtewisseling tussen warm en koud zeewater en pompt het naar de warmtepompen in de woningen. Er is alleen één probleem, de bewoners kampen al jarenlang met storingen aan hun pompen. Gevolg, koude huizen en koud douchen, ook in de winter. De verantwoordelijke voor de centrale is woningcorporatie Vestia. Gaat die er na al die jaren voor zorgen dat de problemen worden opgelost?

Buurtapp Nextdoor zo lek als een mandje

'Nextdoor is de besloten buurtapp voor jou en je buren', staat groot op de website van buurtapp Nextdoor. Handig, zo weet je wat er speelt in de buurt. De app wordt door verschillende gemeenten en ook de politie gepromoot. Maar zo besloten is de app niet, blijkt uit onderzoek van Radar. Als je een wijk inloopt en je locatie aan hebt staan krijg je zo toegang tot de app en zie je meteen welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn. Ook achternamen en adresgegevens zijn zichtbaar. Zelfs vanachter je computer kan je toegang krijgen. Het is dus gemakkelijk toegankelijk voor wie er maar in wil en misschien kwaad wil. Stichting Bits of Freedom die opkomt van digitale burgerrechten en vindt dat Nextdoor meteen actie moet ondernemen. Gaat Nextdoor dat ook doen?

Fragmenten