Veel klachten over Belcentrale: mensen voelen zich misleid

De vaste lijn van KPN verdwijnt binnenkort en daarom moet u overstappen. Met die boodschap worden mensen door heel Nederland gebeld door het bedrijf Belcentrale. In plaats van duizenden euro's uitgeven aan het ombouwen van hun telefoonaansluiting, kunnen zij goedkoop naar dit bedrijf overstappen. Klopt dat eigenlijk wel? Radar kreeg tientallen meldingen over dit bedrijf.

Zo werd de 91-jarige tante van Trijntje gebeld door een man, die zich voordeed als een medewerker van KPN. Hij wilde graag een afspraak maken om een modem te plaatsen, zodat Trijntje's tante haar vaste nummer kon behouden. Trijntje: 'Dat vond ze natuurlijk prima. De monteur kwam, maar liet haar bij vertrek ook nog een ontvangstbevestiging tekenen. Toen ik enige tijd later dat las zag ik dat het een nieuw contract was waarmee ze een contract voor twee jaar had afgesloten bij Belcentrale. Ook had ze ineens internet en dat is raar, want ze heeft niet eens een computer.'

Tientallen klachten over Belcentrale

Het verhaal van Trijntje en haar tante staan niet op zich. Radar ontving tientallen klachten van gedupeerden uit het hele land die zich misleid voelen. Steeds is de handelswijze van Belcentrale hetzelfde: eerst stellen ze zich voor als een onderdeel van KPN, vervolgens stellen ze dat vaste telefonie gaat verdwijnen en zodra een monteur langskomt blijken mensen ineens voor veel meer te tekenen dan ze vooraf hadden besproken.

'Ik werd geïntimideerd'

Opvallend is dat veel mensen niet met naam genoemd willen worden. 'Het bedrijf is op mij gewetenloos overgekomen en heeft een agressieve verkooptechniek die ik nu pas doorzie,' vertelt een gedupeerde. 'Ik heb het contract gesloten in een tijd dat het psychisch niet goed met mij ging. Tijdens een gesprek met Belcentrale heb ik dat ook aangetoond met een brief van de huisarts, maar dat had geen effect. Ik kon mijn kant van het verhaal niet doen, werd geïntimideerd en ben uiteindelijk gaan huilen en weggelopen.' Uiteindelijk heeft deze persoon zijn abonnement afgekocht voor bijna 2000 euro.

Voorbeeldbrief om de overeenkomst met Belcentrale te vernietigen

KPN: wij stoppen niet met vaste telefonie

Radar heeft KPN om opheldering gevraagd. Woordvoerder Ellen van Heerwaarden laat weten dat het bedrijf niet van plan is om te stoppen met vaste telefonie. 'In algemene zin is ons standaardbeleid dat als wij erachter komen dat er misleiding plaatsvindt doordat onjuiste informatie door partijen over ons wordt gegeven, dat wij dit zullen onderzoeken en mogelijk juridische stappen ondernemen.' Hoe vaak dit al gedaan is kan Van Heerwaarden niet zeggen, maar via de website van de rechtspraak in Nederland is te vinden dat er verschillende rechtszaken spelen tussen KPN en Belcentrale.

'Overeenkomst niet geldig'

Advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten heeft gekeken naar de manier waarop Belcentrale werkt. 'Als mensen een verkeerde voorstelling van zaken hadden bij het afsluiten van de overeenkomst dan is deze niet geldig.' Dat veel mensen alleen anoniem hun verhaal wilden doen vindt hij opvallend. 'Dat is niet iets waar je als bedrijf trots op moet zijn. Kennelijk zijn die mensen geïntimideerd door medewerkers van Belcentrale én ook dan is die overeenkomst niet geldig. Juridisch heet dat een agressieve handelspraktijk.' Hij raadt gedupeerden aan hun contract op te zeggen.

Belcentrale: 'alleen zakelijke markt'

In een reactie laat Belcentrale weten dat zij alleen werkt voor de zakelijke markt. Contracten zoals die met de tante van Trijntje zouden dan ook niet voor moeten kunnen komen. 'Ik kan me dat niet voorstellen,' zegt Directeur Telecom Karim Bourjila. Hij zegt geschrokken te zijn van de reacties en gaat medewerkers wijzen op de manier waarop zij met klanten om moeten gaan. Daarnaast stelt Bourjila dat het bedrijf alleen werkt voor de zakelijke markt en dat er daarom geen veertiendaagse opzegtermijn is. 'Uit coulance hebben we wel een zevendaagse opzegtermijn, maar verder is het een zakelijk contract.'

Kleine ondernemers: let op reflexwerking

Met het argument dat het om een zakelijk contract gaat is advocaat Janssens het overigens niet eens. 'De telecommunicatiewet kent weliswaar een andere termijn voor de bedenktijd, maar ook die wet heeft een ruime consumentenbescherming. In steeds meer gevallen worden ook kleine bedrijven en zzp'ers beschermd door de consumentenwetgeving en die consumentenbescherming geldt wat mij betreft ook voor de contracten die ik heb gezien.'

Janssens wijst hiermee naar de zogenaamde 'reflexwerking' in zakelijke contracten. Dit betekent dat kleine ondernemingen in sommige gevallen gebruik kunnen maken van dezelfde rechten als consumenten. Van belang is dat de afgesloten overeenkomst niet behoort tot de normale activiteiten van die ondernemer. Dat betekent bijvoorbeeld dat een callcenter zich bij de aanschaf van telefoons niet op de reflexwerking kan beroepen, maar een boer die zijn geld verdient met aardappelteelt wel, als hij een telefoon koopt.

Advocaat Caspar Janssens heeft een voorbeeldbrief opgesteld voor mensen die hun contract met Belcentrale willen laten vernietigen of ontbinden. Lees hier de brief voor zzp'ers en hier de brief voor consumenten.

Meer over:

Ook interessant