Vijf vragen over de stakingen bij Albert Heijn

Vijf vragen over de stakingen bij Albert Heijn

Medewerkers van distributiecentra van Albert Heijn leggen drie dagen het werk neer. Ze staken voor een betere cao. Radar zet de feiten op een rij aan de hand van vijf vragen.

1. Waarom staken distributiemedewerkers?

Bij alle zes distributiecentra van Albert Heijn wordt komende dagen gestaakt voor hogere lonen. De vakbonden gaven de supermarktketen tot zondagmiddag 17.00 uur de tijd om met een goed voorstel voor loonsverhogingen te komen. De bonden eisen een salarisstijging van 14,3 procent, Albert Heijn heeft 8 procent voorgesteld: 6 procent per direct en 2 procent per januari 2024. Hier nemen de medewerkers geen genoegen mee en daarom leggen ze drie dagen het werk neer.

2. Hoe ziet de staking eruit?

Voltijd distributiemedewerkers leggen vanaf maandag het werk neer. In Geldermalsen, Pijnacker en Zaandam wordt sinds zondagavond ook door deeltijdwerkers gestaakt. Twee van de zes distributiecentra liggen daardoor volledig stil waardoor supermarkten niet bevoorraad worden. “De acties vinden nu vooral plaats in Geldermalsen en Zwolle”, meldt Anoesjka Asperslagh, woordvoerder van Albert Heijn. “Bij de andere vier distributiecentra is er geen of nauwelijks impact. Het is lastig te voorspellen hoe dit de komende dagen gaat lopen.”

3. Wat merk je als consument van de staking?

De supermarktketen kan nog niet inschatten welke gevolgen de stakingen hebben voor de bevoorrading van de winkels. “Op dit moment is het effect van de acties nog niet zichtbaar in onze winkels”, vertelt Asperslagh. “Naarmate de acties langer duren, kan het zijn dat sommige producten niet meer voorradig zijn. Dit kan overigens wel erg per winkel verschillen, omdat niet in alle distributiecentra actie wordt gevoerd.” 

4. Welke schappen raken leeg?

update 26 apr 2023, 10:00 uur
Helft van de AH-winkels goed bevoorraad

 Een woordvoerder van Albert Heijn laat op 26 april 2023 aan nu.nl weten dat de helft van de winkels goed bevoorraad is. Bij de rest van de winkels ontbreken houdbare- en verse producten. Denk bijvoorbeeld aan pindakaas. De woordvoerder geeft aan dat er in sommige winkels ook versproducten ontbreken als gevolg van de stakingen.

5. Gaan mensen weer hamsteren?

Klanten lijken nog niet in paniek te raken van de staking bij de supermarktketen en slaan nog niet massaal boodschappen in. “We zien op dit moment niet dat het drukker is in onze winkels”, laat Asperslagh weten. Van hamsteren lijkt dus nog geen sprake. 

Bronnen: Albert Heijn

Ook interessant