toggle menu

Vitaal water

Na de voedselzandloper, het paleo-dieet en peperdure superfoods, dient zich mogelijk de volgende trend aan: vitaal water! Verschillende webshops bieden apparaten aan die zogenaamd 'dood' leidingwater weer zouden kunnen herstellen naar de kwaliteit van bronwater. Vitaal water zou gezonder zijn dan ons normale water, omdat het is ontdaan van de zogenaamde schadelijke clustervorming. Gaat het hier nou om de zoveelste hype of zit er meer in?

Een van de aanbieders van de zogenaamde watervitalisers is de zogenaamde Aqua-Cel. Op de website van de Aqua-Cel is de lijst met gezondheidsvoordelen niet gering. Zo zou het gevitaliseerde water van dit apparaat reumatische klachten kunnen verminderen, helpen bij het ontlasten van de lever en de nieren en het immuunsysteem verbeteren. Je moet er wel wat geld voor neertellen: de goedkoopste Aqua-Cel kost zo’n 300 euro oplopend tot 1500 euro.

Ook bedrijven maken gebruik van vitaal water. Kwekers die werken met vitaal water creëren vitale tomaten en ook kunnen consumenten vitaal brood kopen. Zo bakt het Vlaamsch Broodhuys met vitaal water.

'Geen enkel medisch onderzoek als bewijs'

Volgens Roelof Stuurman, waterdeskundige bij onderzoeksinstituut Deltares, zoemen de verhalen over vitaal water al jaren rond. ‘Er is echter geen enkel medisch onderzoek om dit te bewijzen. Het heeft een stevige link met het gedachtegoed van de homeopathie’

Onderzoeksinstituut Wetsus doet onderzoek naar water. Hoogleraar Cees Buisman probeert bij Wetsus het mysterie van gevitaliseerd water te ontsluiten. ‘Wij denken dat als je de natuurkundige kwaliteit van water verandert, ook de chemische en biologische structuur verandert. (…) Maar er zijn zo’n 200 vitalisers, dus dat zegt nog niets over de gemiddelde vitalisers.’

Is het water dat de Aqua-Cel instroomt nu anders dan het water dat eruit komt? Het water zou namelijk verrijkt worden met extra zuurstof en met de 69 essentiële sporenelementen. Bij Deltares blijkt dat het zuurstofgehalte van het gevitaliseerde water en het kraanwater hetzelfde is. Hoe zit het dan met de 69 essentiële spoorelementen. De spoorelementen die zijn aangetroffen zijn juist minder aanwezig in het gevitaliseerde water.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant