toggle menu

Zijn e-sigaretten gevaarlijk? Trimbos reageert

E-sigaretten lijken een veiliger alternatief voor roken, maar de laatste tijd wordt steeds meer duidelijk dat ook daaraan risico's kleven. India gaat de e-sigaret verbieden en de Amerikaanse staat Michigan heeft een verbod aangekondigd voor e-sigaretten met een smaakje. Volgens Amerikaanse media zijn door de sigaret twaalf doden gevallen en zijn honderden mensen met longklachten opgenomen in het ziekenhuis.

Het Trimbos-instituut beantwoordde na de uitzending kijkersvragen. Kijk dat gesprek over e-sigaretten terug.

Een e-sigaret, ook wel de 'vaper' genoemd, bestaat uit meerdere delen: een batterij, mondstuk en reservoir waar vloeistof in moet. In deze vloeistof zit een smaakstof en nicotine. Er zijn honderden smaken beschikbaar, van ansjovis tot appeltaart. Ongeveer 3 procent van de Nederlanders gebruikt weleens zo'n e-sigaret.

Is een e-sigaret schadelijk?

Esther Croes van het Trimbos-instituut vertelt dat er weinig bekend is over de langetermijneffecten van e-sigaretten. Volgens Croes zorgen de sigaretten in de Verenigde Staten voor problemen vanwege de illegale vloeistof THC die gebruikt wordt. Het product is dan opgelost in olie en daardoor vervuild geraakt. In Amerika zijn al doden gevallen door e-sigaretten met THC.

Verkopers claimen dat e-sigaret gezonder is, klopt dat?

Verkopers van de elektronische sigaretten stellen dat de vapers veel minder schadelijk zijn dan 'gewone' sigaretten. De verkopers baseren zich op informatie van de Engelse overheidsorganisatie Public Health England.

Inmiddels zijn er tal van andere onderzoeken die erop wijzen dat er wel een gezondheidsrisico is. Croes vindt dat er meer studies moeten komen naar het verband tussen e-sigaretten, hart- en vaatziekten en kanker.

Over e-sigaretten is dus nog veel onduidelijk. Radar is daarom benieuwd naar jouw ervaring. Die kun je delen via de vragenlijst e-sigaretten: verbieden of prima stophulp? We zijn ook benieuwd naar je mening over bijvoorbeeld een verbod, en die kun je ook kwijt via de vragenlijst, óók als je zelf geen ervaring hebt met e-sigaretten.

Populariteit onder jongeren

Veel jongeren experimenteren met de elektrische sigaret. De markt richt zich ook specifiek op die doelgroep, en brengt vapers uit met allerlei lekkere smaakjes. In 2017 hebben méér scholieren van twaalf tot en met zestien jaar weleens een elektronische sigaret of shishapen gebruikt (28%) dan een gewone sigaret (17%). Er zijn steeds meer aanwijzingen dat kinderen door e-sigaret vervolgens ook overstappen op een 'gewone' sigaret.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant